Instalace Win7 bez zásahu do stávající instalace Windows

Vaše postupy, fotonávody, optimalizace...

Instalace Win7 bez zásahu do stávající instalace Windows

Příspěvekod switch » sob 09. kvě 2009 17:50:32

Chcete-li si vyzkoušet Windows 7 bez kompletní reinstalace, či přerozdělování disků, tady je jednoduché řešení:

Instalace Windows 7 do virtuálního VHD disku

1. Nabootujte PC z instalačního média Win7
2. Vyberte jazyk instalace a pokračujte kliknutím na "Next"
3. Na obrazovce "Install Now" stiskněte Shift+F10, otevře se Příkazový řádek
4. Zadejte diskpart
5. Zadejte create vdisk file=c:\win7.vhd maximum=25600 type=expandable
6. Zadejte select vdisk file=c:\win7.vhd
7. Zadejte attach vdisk
8. Zadejte create partition primary
9. Zadejte format fs=ntfs label="Win7" quick

Pozn.: samozřejmě v bodě 6. je možno dle libosti změnit jak umístění VHD souboru, tak maximální velikost image (25600MB=25GB) a v bodě 9. jmenovku (label) disku.

10. Pokračujte zavřením Příkazového řádku
11. Pokračujte v instalaci klepnutím na "Install Now"
12. Jako typ instalace nevybírejte "Upgrade", ale "Custom (advanced)"!!!
13. Vyberte disk na který se bude instalovat, v našem případě je to ten se jmenovkou "Win7"
14. Ignorujte hlášku, že na tento oddíl není možno systém nainstalovat a pokračujte standardním způsobem v instalaci. Hláška se objevuje proto, že současný bootloader (z Visty/XP) ještě neumí bootovat do VHD, po instalaci se však nainstaluje bootloader Win7 a vše poběží, jak má :)

Obrázek

Ještě připojím screeny:

Takhle to vypadá z Visty
Obrázek

A takhle z Win7
Obrázek

Postup odinstalace virtuálního HDD:

Původní OS - Windows XP
1) Nabootujte PC z instalačního média Windows XP a po zobrazení okna Vítá vás instalační program spusťte stisknutím klávesy R konzolu pro zotavení.
2) Z nabídky OS vyberte Windows XP
3) Do příkazového řádku zadejte příkazy fixmbr a fixboot, čímž se obnoví původní zavadeč systému
4) Restartujte PC, nabootujte do XP a smažte z disku *.vhd soubor

Berte prosím tento postup jen jako hrubý nástřel, nemám instalaci XP a nemohu ověřit přesnou posloupnost kroků. Jde prostě o to, dostat se do recovery console a výše uvedenými příkazky obnovit původní bootloader.

Původní OS - Windows Vista
1) Jednoduchý a rychlý postup se zachováním Win7 bootloaderu:
viewtopic.php?f=40&t=6566&start=25#p92716

2) Obnova bootloaderu Win Vista:
Nabootujte PC z instalačního média Windows Vista, na obrazovce s výběrem jazyka a klávesnice pokračujte klepnutím na tlačítko "Další". Na obrazovce s tlačítkem "Nainstalovat" klepněte na "Opravit tento počítač" a vyčkejte, než se vyhledají existující instalace Windows. Vyberte Windows Vista a pokračujte klepnutím na tlačítko "Další". Z nabídky možností vyberte "Příkazový řádek" a do něj postupně zadejte příkazy bootrec /fixmbr a bootrec /fixboot. Nyní již stačí jen Příkazový řádek zavřít a restartovat počítač.

Přeju příjemné testování :D
Naposledy upravil switch dne úte 12. kvě 2009 23:06:04, celkově upraveno 6
Uživatelský avatar
switch
VIP
 
Příspěvky: 1736
Registrován: 6. 5. 2008
Bydliště: Praha
Poděkoval: 2 ×
Získaná poděkování: 7 ×

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: Instalace Win7 bez zásahu do stávající instalace Windows

Příspěvekod Aries » sob 09. kvě 2009 17:56:28

Uz som ta isiel sprdnut, preco si neprecitas pravidla a vkladas otazky do tejto sekcie :mrgreen:
Pekny navod, snad ulahci pracu zaujemcom a vyskusanie Win7 :)
Starodavny clen fora, dnes uzivajuci si moderatorsky dochodok na Bahamach s pretaktovanymi modelkami.
Uživatelský avatar
Aries
VIP
 
Příspěvky: 5693
Registrován: 29. 3. 2008
Bydliště: Košice (to je toto ďaleko na východe)
Poděkoval: 0 ×
Získaná poděkování: 1 ×

Re: Instalace Win7 bez zásahu do stávající instalace Windows

Příspěvekod switch » sob 09. kvě 2009 17:57:49

Nechtěj mě naštvat :x :lol:
EDIT: díky za link na titulce, jsem poctěn :oops:
Uživatelský avatar
switch
VIP
 
Příspěvky: 1736
Registrován: 6. 5. 2008
Bydliště: Praha
Poděkoval: 2 ×
Získaná poděkování: 7 ×

Re: Instalace Win7 bez zásahu do stávající instalace Windows

Příspěvekod Mali » pon 11. kvě 2009 10:39:49

Zdravim.

Prvne diky za navod OP.
Zadruhe mam par dotazu, pokud je nekdo muze zodpovedet, byl bych vdecny.

1) Muzu ten virtualni disk vytvorit i na jinem fyzickem disku? Disk, co aktualne vyuzivam jako system je maly na to, abych na nem vytvoril takovyhle soubor.

2) Zvladne disk nabootovat i kdyby ten druhy fyzicky disk ( na nemz je .vhd umisten ) byl RAID?

3) Podle tech screenu to vypada ze puvodni system ( v mem pripade XP ) by videli pouze zvlastni soubor. Ale zaroven to vypada, jako kdyby W7 ten disk, na kterem je .vhd nevideli. Coz by pro me byl docela problem.

Diky predem za odpovedi.
Mali
Intel 4004
 
Příspěvky: 2
Registrován: 20. 11. 2008
Poděkoval: 0 ×
Získaná poděkování: 0 ×

Re: Instalace Win7 bez zásahu do stávající instalace Windows

Příspěvekod skmichi23 » pon 11. kvě 2009 11:51:21

Dik za navod,
chcel by som sa spytat, ci je ten Windows 7 mozne spustit z takehoto image suboru aj ked moj procesor nema podporu pre virtualizaciu (intel E5300).

Dakujem.
skmichi23
Intel 4004
 
Příspěvky: 1
Registrován: 11. 5. 2009
Poděkoval: 0 ×
Získaná poděkování: 0 ×

Re: Instalace Win7 bez zásahu do stávající instalace Windows

Příspěvekod switch » pon 11. kvě 2009 11:56:33

Mali->

Ahoj,

1) VHD soubor může být umístěn kdekoliv, jen si teď nejsem zcela jist, kam se nahraje nový bootloader - tzn. bude možná nutno pro boot do Win7 změnit v BIOSu bootovací priority. Každopádně velikost stanovená příkazem create vdisk file=c:\win7.vhd maximum=25600 type=expandable není alokována ihned, ale disk se postupně "nafukuje" - 25GB je tedy v tomto případě jeho maximální, nikoliv aktuální velikost. Ve Win7 vidím disk s velikostí 25GB, kdežto reálná velikost při zobrazení vlastností VHD souboru ve Vistě je po instalaci základního SW asi 11GB.

2) RAID bohužel neprovozuji a tak nemám možnost vyzkoušet. Pokud to někdo bude zkoušet, uvítám, když se tady s námi podělí o své zkušenosti.

3) V Tvém případě by XP skutečně na disku viděly jen holý VHD soubor, Win7 ale uvidí všechny disky v systému - myslim, ze z připojených screenů je to docela dobře patrné.
Naposledy upravil switch dne pon 11. kvě 2009 11:58:36, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
switch
VIP
 
Příspěvky: 1736
Registrován: 6. 5. 2008
Bydliště: Praha
Poděkoval: 2 ×
Získaná poděkování: 7 ×

Re: Instalace Win7 bez zásahu do stávající instalace Windows

Příspěvekod switch » pon 11. kvě 2009 11:57:44

skmichi23->

Ano, toto je možné, jelikož se nejedá o virtualizaci HW jako takovou, ale pouze o virtualizaci HDD.
Uživatelský avatar
switch
VIP
 
Příspěvky: 1736
Registrován: 6. 5. 2008
Bydliště: Praha
Poděkoval: 2 ×
Získaná poděkování: 7 ×

Re: Instalace Win7 bez zásahu do stávající instalace Windows

Příspěvekod Stano » pon 11. kvě 2009 12:32:48

A ako postupovať keď sa rozhodne pre odstránenie virtuálneho HDD?
Stano
Intel 4004
 
Příspěvky: 1
Registrován: 27. 3. 2008
Poděkoval: 0 ×
Získaná poděkování: 0 ×

Re: Instalace Win7 bez zásahu do stávající instalace Windows

Příspěvekod switch » pon 11. kvě 2009 12:46:34

Odinstalace spociva v pouhem odstraneni *.vhd souboru z disku + obnova bootloaderu puvodniho OS.
Presny postup behem odpoledne doplnim :)
Uživatelský avatar
switch
VIP
 
Příspěvky: 1736
Registrován: 6. 5. 2008
Bydliště: Praha
Poděkoval: 2 ×
Získaná poděkování: 7 ×

Re: Instalace Win7 bez zásahu do stávající instalace Windows

Příspěvekod mtmccox » pon 11. kvě 2009 18:08:26

a jak to bude s rychlostí práce se soubory? nějaké konkrétní zkušenosti oproti normálnímu disku?
Naposledy upravil mtmccox dne pon 11. kvě 2009 21:16:12, celkově upraveno 1
Varování: Tento příspěvek vás může podráždit, zbavit zdravého rozumu a vyvolat poruchy nervového systému a střev.
Uživatelský avatar
mtmccox
Intel 8008
 
Příspěvky: 18
Registrován: 5. 10. 2008
Bydliště: RK
Poděkoval: 0 ×
Získaná poděkování: 0 ×

Re: Instalace Win7 bez zásahu do stávající instalace Windows

Příspěvekod Honza24 » pon 11. kvě 2009 18:55:16

Může mi někdo poradit,zkoušel jsem to naistalovat i přes tento virtuální disk,ale stále bez úspěchu :(
Win 7 se nainstaluje,ale po restartu a následném vybrání systému Windows 7(ještě používám Win Xp) se chvíli Windows 7 načítá,ale po chvíli mi tam naskočí černá obrazovka a vpravo dole jen nápis Windows 7 7100 a ještě něco pod tím a tím to končí.
Nikdy už se dál nedostanu,nevíte někdo,co s tím ?
CPU E8400 + CM HYPER 212 MB Gigabyte EP45-UD3P RAM Kingston HyperX 4 GB kit 800Mhz GPU ZOTAC GTX260 AMP2 HDD Samsung F1 320 GB PSU Enermax Pro82 525W Repro Genius 5.1 5000 Mouse Logitech MX620 Monitor Samsung 2253BW LCD TV Samsung LE32R86BD OS Win 7 Ultimate 64 bit.
Uživatelský avatar
Honza24
Cyrix 6x86L
 
Příspěvky: 506
Registrován: 17. 11. 2008
Bydliště: Plzeň
Poděkoval: 0 ×
Získaná poděkování: 0 ×

Re: Instalace Win7 bez zásahu do stávající instalace Windows

Příspěvekod switch » pon 11. kvě 2009 19:13:42

to bych šacoval nejspíš na nekompatibilitu nějakého HW... zkoušels jen RC1, nebo i jiná sestavení?
Uživatelský avatar
switch
VIP
 
Příspěvky: 1736
Registrován: 6. 5. 2008
Bydliště: Praha
Poděkoval: 2 ×
Získaná poděkování: 7 ×

Re: Instalace Win7 bez zásahu do stávající instalace Windows

Příspěvekod azaroth » pon 11. kvě 2009 21:06:09

hmm.. nema niekto problemy s BSOD (nvlddmkm.dll)?
Win7 (64bit) sa nainstaluju v pohode, tak isto najnovsie ovladace na grafiku, ale pri pokuse spustit soft ku satelitnej karte zrazu BSOD a restart.. patral som kade tade po nete ale k nicomu som sa nedopatral:(
v XP 64bit funguje vsetko tak ako ma, tak teraz babo rad
zostava: asus crosshair, athlon 64 x2 6400+, GTX260, 8GB Corsair DDR2, Seasonic M12 600W, ... hadam som nezabudol nic podstatne..
kazda rada vitana:)
azaroth
Intel 4004
 
Příspěvky: 2
Registrován: 11. 5. 2009
Poděkoval: 0 ×
Získaná poděkování: 0 ×

Re: Instalace Win7 bez zásahu do stávající instalace Windows

Příspěvekod switch » pon 11. kvě 2009 23:35:00

jedinou radu kterou ti muzu dat je zkusit jiny thread. tohle vlakno neni urceno k reseni problemu s ovladaci.
Uživatelský avatar
switch
VIP
 
Příspěvky: 1736
Registrován: 6. 5. 2008
Bydliště: Praha
Poděkoval: 2 ×
Získaná poděkování: 7 ×

Re: Instalace Win7 bez zásahu do stávající instalace Windows

Příspěvekod switch » pon 11. kvě 2009 23:58:56

Pro ty z vás, které zajímal výkon virtuálního disku připojuji výsledky benchmarku Crystal Disk Mark.

Vista
Obrázek

Win7 VHD
Obrázek

V celku zajímavé :) Lepší výsledek při čtení 512k a 4k souborů a lepší zápis 4k souborů, který se projevil u virtuálního disku je pravděpodobně způsoben jeho nižší fragmentací. Při reálném používání Win7, nainstalovaných ve virtuálním disku, není i přes propad hodnot u sekvenčního čtení, zápisu a u zápisu 512k souborů patrné žádné zpomalení. Ještě pro pořádek, reálný disk je Seagate Barracuda ES.2 500GB (ST3500320NS), vytížení CPU se projevovalo v obou případech naprosto stejně a to střídavě mezi 2 až 5% na jádro (E8400@3.6GHz).
Uživatelský avatar
switch
VIP
 
Příspěvky: 1736
Registrován: 6. 5. 2008
Bydliště: Praha
Poděkoval: 2 ×
Získaná poděkování: 7 ×

Re: Instalace Win7 bez zásahu do stávající instalace Windows

Příspěvekod mtmccox » úte 12. kvě 2009 0:09:53

díky ;), až na ten sekvenční zápis je to koukám i srovnatelné.. :clap:
Varování: Tento příspěvek vás může podráždit, zbavit zdravého rozumu a vyvolat poruchy nervového systému a střev.
Uživatelský avatar
mtmccox
Intel 8008
 
Příspěvky: 18
Registrován: 5. 10. 2008
Bydliště: RK
Poděkoval: 0 ×
Získaná poděkování: 0 ×

Re: Instalace Win7 bez zásahu do stávající instalace Windows

Příspěvekod Coololooser » úte 12. kvě 2009 9:45:12

switch píše:není i přes propad hodnot u sekvenčního čtení, zápisu a u zápisu 512k souborů patrné žádné zpomalení.


Kdybys vytvoril vhd, kterej by nebyl dynamickej tak bys i tyto hodnoty mel mel temer stejne jako v u fyzickeho hdd.
Žádná zeď není dostatečně vysoká na to aby zastavila tvé sny.
Uživatelský avatar
Coololooser
VIP
 
Příspěvky: 2727
Registrován: 29. 9. 2007
Poděkoval: 1 ×
Získaná poděkování: 1 ×

Re: Instalace Win7 bez zásahu do stávající instalace Windows

Příspěvekod switch » úte 12. kvě 2009 10:07:58

Dík za info ;)
Uživatelský avatar
switch
VIP
 
Příspěvky: 1736
Registrován: 6. 5. 2008
Bydliště: Praha
Poděkoval: 2 ×
Získaná poděkování: 7 ×

Re: Instalace Win7 bez zásahu do stávající instalace Windows

Příspěvekod Coololooser » úte 12. kvě 2009 10:36:13

switch píše:Dík za info ;)


nz, btw: type=fixed :)

http://blogs.technet.com/photos/winsrvp ... 26179.aspx
Žádná zeď není dostatečně vysoká na to aby zastavila tvé sny.
Uživatelský avatar
Coololooser
VIP
 
Příspěvky: 2727
Registrován: 29. 9. 2007
Poděkoval: 1 ×
Získaná poděkování: 1 ×

Re: Instalace Win7 bez zásahu do stávající instalace Windows

Příspěvekod switch » úte 12. kvě 2009 11:04:16

mám pocit, že jako fixed se disk bere i v případě vynechání parametru type=...
v návodu používám disk dynamický, protože mi k testovacím účelům přijde vhodnější - nevím dopředu kolik místa budu potřebovat, ale zase si nechci natvrdo alokovat místo, které bych pak nevyužil :)
Naposledy upravil switch dne úte 12. kvě 2009 11:07:29, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
switch
VIP
 
Příspěvky: 1736
Registrován: 6. 5. 2008
Bydliště: Praha
Poděkoval: 2 ×
Získaná poděkování: 7 ×

Re: Instalace Win7 bez zásahu do stávající instalace Windows

Příspěvekod Bobsik » úte 12. kvě 2009 11:06:39

mam rychodotazek k samotne odinstalaci:
jake konkretni prikazy pak davat na navrat k puvodnimu bootloaderu ? danke schon :D
..: Kdo si myslí že je blbější než já, přesvědčím ho o opaku :.. :D
Uživatelský avatar
Bobsik
Intel 8008
 
Příspěvky: 16
Registrován: 9. 12. 2008
Bydliště: Doma
Poděkoval: 0 ×
Získaná poděkování: 0 ×

Re: Instalace Win7 bez zásahu do stávající instalace Windows

Příspěvekod switch » úte 12. kvě 2009 11:10:26

Je to uvedeno v prvním postu. Ale opakování je matka moudrosti, takže fixmbr a následovně fixboot. Platí pro XP. Postup pro Vistu doplním odpoledne, teď není čas.
Uživatelský avatar
switch
VIP
 
Příspěvky: 1736
Registrován: 6. 5. 2008
Bydliště: Praha
Poděkoval: 2 ×
Získaná poděkování: 7 ×

Re: Instalace Win7 bez zásahu do stávající instalace Windows

Příspěvekod Bobsik » úte 12. kvě 2009 11:17:07

mam prave vistu :D , takze pockam diky za odpoved. fixmbr znam, fixboot sem neslysel, tipuju ze v tech vistach to bude podobny ..

--az ted sim si vsiml, zes to doplnoval, tak se omlouvam, ono jak je to pod tema obrazkama, tak sem to prehlidl :)
..: Kdo si myslí že je blbější než já, přesvědčím ho o opaku :.. :D
Uživatelský avatar
Bobsik
Intel 8008
 
Příspěvky: 16
Registrován: 9. 12. 2008
Bydliště: Doma
Poděkoval: 0 ×
Získaná poděkování: 0 ×

Re: Instalace Win7 bez zásahu do stávající instalace Windows

Příspěvekod sierra » úte 12. kvě 2009 14:14:13

Dobrý den, mám problém s instalací Win7. Po spuštění instalace mi nefunguje myš.
sierra
Intel 4004
 
Příspěvky: 2
Registrován: 12. 5. 2009
Poděkoval: 0 ×
Získaná poděkování: 0 ×

Re: Instalace Win7 bez zásahu do stávající instalace Windows

Příspěvekod switch » úte 12. kvě 2009 17:41:33

směřujte prosím svůj dotaz do správného vlákna: viewtopic.php?f=34&t=3146
Uživatelský avatar
switch
VIP
 
Příspěvky: 1736
Registrován: 6. 5. 2008
Bydliště: Praha
Poděkoval: 2 ×
Získaná poděkování: 7 ×

Další

Zpět na Návody a postupy

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Extra PC PC rady HARDWARE speciál 100+1 zahraničních informací Příroda
Válka revue Živá historie Tajemství české minulosti II. světová (extra VÁLKA) Otazníky historie