Jak na RAM disk

Vaše postupy, fotonávody, optimalizace...

Jak na RAM disk

Příspěvekod Onecar » úte 10. čer 2008 15:33:20

Dám sem menší popis k tomu RamDisku od Cenateku.

http://www.cenatek.com/product_page_ram ... d_list.php

Sosnout, nainstalovat. To snad nepotřebuje komentář. Při spuštění dejte Continue (opět si myslím, že to napadne každého). Následně na hlavní stránce programu zadejte velikost RAMdisku, kterou si přejete (já dal přesně tolik, kolik jsem měl volné RAM). Zaškrtněte v pravo FAT32 Partition a stiskněte tlačítko Start RAMdisk.

Nyní vám přibyde nový disk, jako když připojíte flashku. Já na něj ukládám video (resp. muxuju audio stopy z HD ripů - na HDD to trvá tak 10 minut, na RAMdisk 3 sekundy). Celkově je to hodně vhodné na práci s videem, já si vytvářím RAMdisk o velikosti 2.5GB - s tím už se dá něco docela rozumně dělat..
Naposledy upravil Onecar dne sob 14. čer 2008 15:41:41, celkově upraveno 1
„Pokud je ateismus náboženství, je poté zdraví forma nemoci a pleš barva vlasů.“
Uživatelský avatar
Onecar
VIP
 
Příspěvky: 2674
Registrován: 1. 1. 2008
Bydliště: Ostrava
Poděkoval: 0 ×
Získaná poděkování: 1 ×

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: Zkušenosti s RAM diskem

Příspěvekod pepak » úte 10. čer 2008 15:56:14

Nedám se zahanbit, takže qSort Ramdisk:

1) Ovládací panely -> Přidat nový hardware -> jiný HW -> Z diskety -> vybrat INF soubor ramdisku
2) Ve Správci zařízení nakonfigurovat, hlavně přiřazené písmeno disku a velikost
3) No a je to, nový disk je v systému

Jinak já používám ramdisk úplně jinak. Respektive mám dva:

1) 320 MB ramdisk pro dočasné soubory. FAT32, bez ukládání. Je na něm adresář TEMP (na který ukazují systémové proměnné TEMP a TMP) a Temporary Internet Files, navíc sem nahrávám všechno, co dočasně potřebuju (rozbalené instalační soubory, například).

2) 192 MB ramdisk pro aplikace. NTFS, se synchronizovaným zápisem do image souboru (při každém zápisu do ramdisku se zároveň udělá zápis i na disk). Tady mám všechny aplikace, které spouštím často (kompresní utility apod.) a všechny aplikace, které mi běží nonstop nebo skoro nonstop (FAR Manager, prohlížeč, mailový server, FTP server apod.) - smyslem je, aby často používané aplikace byly rychle dostupné a abych mohl případně všechny ostatní disky vypnout/odpojit a přitom mít pořád dostupné všechno, co ke své práci potřebuju.
pepak
Intel 80486 SX
 
Příspěvky: 247
Registrován: 14. 2. 2008
Poděkoval: 0 ×
Získaná poděkování: 1 ×

Re: Jak na RAM disk

Příspěvekod Onecar » úte 10. čer 2008 16:15:31

Cenatek RamDisk má ale jednu velkou výhodu - RAMdisk neběží stále, je možné ho zapínat/vypínat za běhu systému (netřeba restart) - pokud se nemýlím, tohle tvůj program neumí.
„Pokud je ateismus náboženství, je poté zdraví forma nemoci a pleš barva vlasů.“
Uživatelský avatar
Onecar
VIP
 
Příspěvky: 2674
Registrován: 1. 1. 2008
Bydliště: Ostrava
Poděkoval: 0 ×
Získaná poděkování: 1 ×

Re: Jak na RAM disk

Příspěvekod pepak » úte 10. čer 2008 16:23:15

Možná že ne. Nikdy jsem neměl potřebu to zkoušet. Zato jsem ocenil, že mi ramdisk běží už při bootu systému, takže na něm můžu mít nainstalované servery, které beží jako služba.
pepak
Intel 80486 SX
 
Příspěvky: 247
Registrován: 14. 2. 2008
Poděkoval: 0 ×
Získaná poděkování: 1 ×

Re: Jak na RAM disk

Příspěvekod nuff » úte 10. čer 2008 16:28:34

Pánové, vám oběma velké díky :clap: Jak bude chvilka, tak to hned vyzkouším
Obrázek
Uživatelský avatar
nuff
AMD Phenom X3
 
Příspěvky: 4946
Registrován: 4. 2. 2008
Bydliště: Místek
Poděkoval: 1 ×
Získaná poděkování: 4 ×

Re: Jak na RAM disk

Příspěvekod KunNy » úte 10. čer 2008 16:53:22

Sice trochu OT, ale i tak je v tom jistá souvisost: Máte někdo zkušenosti s iRAM? Kdysi snad 2 roky zpět jsem o tom něco zaslechl (ale tehdy ještě verze pro PCI sběrnici, DDR moduly, a byly tam nějáké další problémy), ale teď jako by se po tom slehla zem. Tuším že to bylo v computeru (čas od času jsem ho ještě v té době prolítl...), snad tam psali že bude nová verze pro DDR2 paměti, PCI-e sběrnici, že to bude schopné uchovat data X hodin bez připojení do el. sítě atd. Ale kde nic, tu nic, a nějáké pořádné info se mi nepovedlo ani vyhledat.
Při dnešní ceně DDR2 modulů by to mohlo být skvělé řešení do High-end sestav, nebo jiných PC kde je potřeba rychlého úložiště.
Core 2 Duo E6750 @ 3,52Ghz 1.38V real + Noctua U12F
Gigabyte P965 DS4 rev. 3.3
Geil 2 x 1GB @ 880Mhz 4-4-4-12 2.10V
Radeon HD 2900XT + AC Accelero Xtreme 2900
TV Tuner MSI @nywhere A/D/FM
Samsung F3 1TB + Hitachi T7K500 320GB
Samsung S203N
Chieftec CFT-A12C-560W + Nexus D12SL-12 BW
Zalman GS1000 SE + 3 x Nexus D12SL-12 BW + Zalman ZM-MFC1 Plus
KunNy
Intel 80386 DX
 
Příspěvky: 180
Registrován: 20. 3. 2008
Poděkoval: 0 ×
Získaná poděkování: 0 ×

Re: Jak na RAM disk

Příspěvekod Onecar » úte 10. čer 2008 16:57:38

Pokud chceš mít jakousi iRAM i doma, řešením jsou právě softy na bázi Cenatek RAMdisk. P45 již podporuje až 16GB RAM - Vista x64 si po startu zabere cca 1.5GB (u mě), zbyde ti tedy 14GB na všemožné hrátky. Bohužel nevím, jak jsou na tom 4GB moduly, žádný jsem ještě ke koupi neviděl a otázkou je, budou-li vůbec..

Ještě k iRAM - zaslechl jsem před pár týdny cosi o nové verzi iRAM s podporou moderních komponent, ale pochybuju - Gigabyte se k tomu nějak moc nemá.
„Pokud je ateismus náboženství, je poté zdraví forma nemoci a pleš barva vlasů.“
Uživatelský avatar
Onecar
VIP
 
Příspěvky: 2674
Registrován: 1. 1. 2008
Bydliště: Ostrava
Poděkoval: 0 ×
Získaná poděkování: 1 ×

Re: Jak na RAM disk

Příspěvekod pepak » úte 10. čer 2008 17:25:18

KunNy píše:Sice trochu OT, ale i tak je v tom jistá souvisost: Máte někdo zkušenosti s iRAM?

Mám ho ve svém domácím počítači.

ale tehdy ještě verze pro PCI sběrnici, DDR moduly, a byly tam nějáké další problémy

IMHO je lepší ta PCI verze než verze do 5,25 prostoru, ale to je dané i tím, že PCI slot volný mám zatímco 5,25 bay ne. DDR moduly používají oba typy, v tom si nepomůžeš.

snad tam psali že bude nová verze pro DDR2 paměti, PCI-e sběrnici,

Dream on. V tuto chvíli není žádný náznak, že by se taková verze chystala.

že to bude schopné uchovat data X hodin bez připojení do el. sítě atd.

To je už teď.

nebo jiných PC kde je potřeba rychlého úložiště.

U i-RAMu je tak jako tak limitem hlavně SATA (resp. SATA-2 v té hypotetické nové verzi). Dokud to nechám být, tak to dělá nějakých 126 MB/s (bez ohledu na typ přístupu), přístupová doba je neměřitelná.
pepak
Intel 80486 SX
 
Příspěvky: 247
Registrován: 14. 2. 2008
Poděkoval: 0 ×
Získaná poděkování: 1 ×

Re: Jak na RAM disk

Příspěvekod pepak » úte 10. čer 2008 17:26:52

Onecar píše:Pokud chceš mít jakousi iRAM i doma, řešením jsou právě softy na bázi Cenatek RAMdisk.

To právě moc ne. i-RAM se dá použít i pro instalaci Windows, softwarové ramdisky nanejvýš pro programy. Naproti tomu to, že SW ramdisky standardně neuchovávají obsah, může být výhodou (právě pro tempy a podobné soubory).
pepak
Intel 80486 SX
 
Příspěvky: 247
Registrován: 14. 2. 2008
Poděkoval: 0 ×
Získaná poděkování: 1 ×

Re: Jak na RAM disk

Příspěvekod Onecar » úte 10. čer 2008 18:06:14

Jenom aby nedošlo k nedorozumění - SW ramdisky samozřejmě data uchovávají, v případě produktu u Cenateku dojde (pokud si to vyžádáš) při ukončení OS k uložení dat do .iso soubor. Při startu OS se onen .iso rozbalí do operační paměti a ty pokračuješ tam, kde jsi přestal.

Navíc Cenatek RAMdisk dokáže data z ramdisku ukládat periodicky, např. co 5 minut.
„Pokud je ateismus náboženství, je poté zdraví forma nemoci a pleš barva vlasů.“
Uživatelský avatar
Onecar
VIP
 
Příspěvky: 2674
Registrován: 1. 1. 2008
Bydliště: Ostrava
Poděkoval: 0 ×
Získaná poděkování: 1 ×

Re: Jak na RAM disk

Příspěvekod pepak » úte 10. čer 2008 18:38:30

Onecar píše:Jenom aby nedošlo k nedorozumění - SW ramdisky samozřejmě data uchovávají, v případě produktu u Cenateku dojde (pokud si to vyžádáš) při ukončení OS k uložení dat do .iso soubor. Při startu OS se onen .iso rozbalí do operační paměti a ty pokračuješ tam, kde jsi přestal.

Ano, jistě, ale to není standardní chování. To je určitá vymoženost navíc, kterou má i-RAM jaksi "built-in" a nemůže se jí zbavit, ani kdyby chtěl.
pepak
Intel 80486 SX
 
Příspěvky: 247
Registrován: 14. 2. 2008
Poděkoval: 0 ×
Získaná poděkování: 1 ×

Re: Jak na RAM disk

Příspěvekod grapherX » úte 10. čer 2008 18:43:36

to onecar i pepak: Díky mooc... Hned se do toho pouštím... :D
Uživatelský avatar
grapherX
Intel Pentium Pro
 
Příspěvky: 751
Registrován: 22. 10. 2007
Bydliště: socket 775
Poděkoval: 0 ×
Získaná poděkování: 0 ×

Re: Jak na RAM disk

Příspěvekod KunNy » stř 11. čer 2008 17:40:18

pepak: Díky za nějáké to info, nakonec jsem našel článek o Gigabyte iRAM na konkurenčním PCT:
http://pctuning.tyden.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=6347&Itemid=45
Můžu se zeptat, kde jsi tvůj Gigabyte iRAM sehnal?
Core 2 Duo E6750 @ 3,52Ghz 1.38V real + Noctua U12F
Gigabyte P965 DS4 rev. 3.3
Geil 2 x 1GB @ 880Mhz 4-4-4-12 2.10V
Radeon HD 2900XT + AC Accelero Xtreme 2900
TV Tuner MSI @nywhere A/D/FM
Samsung F3 1TB + Hitachi T7K500 320GB
Samsung S203N
Chieftec CFT-A12C-560W + Nexus D12SL-12 BW
Zalman GS1000 SE + 3 x Nexus D12SL-12 BW + Zalman ZM-MFC1 Plus
KunNy
Intel 80386 DX
 
Příspěvky: 180
Registrován: 20. 3. 2008
Poděkoval: 0 ×
Získaná poděkování: 0 ×

Re: Jak na RAM disk

Příspěvekod pepak » stř 11. čer 2008 18:14:53

KunNy píše:Můžu se zeptat, kde jsi tvůj Gigabyte iRAM sehnal?

V Americe, pochopitelně. Kde jinde dneska kupovat elektroniku...
pepak
Intel 80486 SX
 
Příspěvky: 247
Registrován: 14. 2. 2008
Poděkoval: 0 ×
Získaná poděkování: 1 ×

Re: Jak na RAM disk

Příspěvekod Swamp » sob 14. čer 2008 10:46:56

Tak jsem to zkoušel, není to ani zdaleka tak rychlé, jako ten Onecarův, ale pořád je to mnohonásobně rychlejší, než jakýkoliv disk, cca 400MB/s Average Transfer Rate a 1200MB/s Burst Speed.
C2Q @ 3,14 GHz, 4 GB DDR2, Radeon HD 7950 @ 1,2 GHz, 240GB SSD
Uživatelský avatar
Swamp
Redaktor
 
Příspěvky: 3466
Registrován: 24. 2. 2008
Bydliště: Hradec Králové
Poděkoval: 1 ×
Získaná poděkování: 0 ×

Re: Zkušenosti s RAM diskem

Příspěvekod notoric » sob 14. čer 2008 11:03:38

pepak píše:Nedám se zahanbit, takže qSort Ramdisk:

1) Ovládací panely -> Přidat nový hardware -> jiný HW -> Z diskety -> vybrat INF soubor ramdisku
2) Ve Správci zařízení nakonfigurovat, hlavně přiřazené písmeno disku a velikost
3) No a je to, nový disk je v systému

....


Mohu se optat na přesný návod? :oops: O této možnosti čtu poprvé :oops: Myslíte že budou stačit 4GB RAM?
notoric
Intel 8080
 
Příspěvky: 20
Registrován: 14. 6. 2008
Poděkoval: 0 ×
Získaná poděkování: 0 ×

Re: Jak na RAM disk

Příspěvekod Swamp » sob 14. čer 2008 11:06:08

Já to zkoušel s 768MB, takže skoro 6x tolik by stačit mohlo :D
C2Q @ 3,14 GHz, 4 GB DDR2, Radeon HD 7950 @ 1,2 GHz, 240GB SSD
Uživatelský avatar
Swamp
Redaktor
 
Příspěvky: 3466
Registrován: 24. 2. 2008
Bydliště: Hradec Králové
Poděkoval: 1 ×
Získaná poděkování: 0 ×

Re: Jak na RAM disk

Příspěvekod Bejk » sob 14. čer 2008 11:15:24

jasne ze to bude stacit , nastav si to treba na 512mb a nainstaluj si tam programy co nejvíc používáš , třeba QIP , ICQ , Firefox atd ...
E6300 @ 3,2Ghz | Asus P5B-E | Gigabyte GeForce GT440 1GB DDR3 | Kingston 2x1GB 800Mhz + A-Data 2x1GB 800Mhz = CL5 | Fortron BSII 500W | Erty blok on CPU , Swiftech MCW30 on chipset , Eheim 1048 , Radiator Opel Kadet , Expa Swiftech MCRES-MICRO Reservoir .

Dell Inspiron 8000
Uživatelský avatar
Bejk
Zilog Z8000
 
Příspěvky: 61
Registrován: 2. 5. 2008
Poděkoval: 0 ×
Získaná poděkování: 0 ×

Re: Jak na RAM disk

Příspěvekod vitpesek » sob 14. čer 2008 11:16:27

A dokáže tn RAMDISK využít i prostor, který nedokáže adresovat operační systém?
- systém dokáže npř 3GB, ale v počítači je osazeno 4GB. Mohl by pak ramdisk využít ten volný 1GB?

Dík ;)
vitpesek
Intel 4004
 
Příspěvky: 2
Registrován: 14. 6. 2008
Poděkoval: 0 ×
Získaná poděkování: 0 ×

Re: Jak na RAM disk

Příspěvekod Swamp » sob 14. čer 2008 12:27:56

Osobně bych řekl, že ne. Protože RAMdisk je program, tedy rozšíření 32bitového OS. Není tedy možné, aby běžný x86 systém adresoval více než 4GB paměti. RAMdisk si zadanou velikost zkrátka ukousne z naadresované RAM.
C2Q @ 3,14 GHz, 4 GB DDR2, Radeon HD 7950 @ 1,2 GHz, 240GB SSD
Uživatelský avatar
Swamp
Redaktor
 
Příspěvky: 3466
Registrován: 24. 2. 2008
Bydliště: Hradec Králové
Poděkoval: 1 ×
Získaná poděkování: 0 ×

Re: Jak na RAM disk

Příspěvekod Onecar » sob 14. čer 2008 12:55:42

Swamp má pravdu ;-).
„Pokud je ateismus náboženství, je poté zdraví forma nemoci a pleš barva vlasů.“
Uživatelský avatar
Onecar
VIP
 
Příspěvky: 2674
Registrován: 1. 1. 2008
Bydliště: Ostrava
Poděkoval: 0 ×
Získaná poděkování: 1 ×

Re: Jak na RAM disk

Příspěvekod eagr » sob 14. čer 2008 13:09:20

Tenhle prográmek by měl umožnit start Windows z RAM.
http://www.disklessangel.com/
Our product 'Diskless Angel' can take Microsoft Windows XP / 2K /NT / ME / 9X / 2K3 Server / PE to run totally in RAM under diskless condition.
Neměl jsem čas to zkoušet, ale zajímalo by mě jestli to chodí :ugeek: .
eagr
Intel 4004
 
Příspěvky: 1
Registrován: 14. 6. 2008
Poděkoval: 0 ×
Získaná poděkování: 0 ×

Re: Jak na RAM disk

Příspěvekod Swamp » sob 14. čer 2008 13:11:33

Není to blbost? Odkud by se systém nakopíroval do RAM? Možná z CD, ale to by bylo dost k ničemu, instalovat systém při každém spuštění. Takže to asi zas tak diskless nebude.
C2Q @ 3,14 GHz, 4 GB DDR2, Radeon HD 7950 @ 1,2 GHz, 240GB SSD
Uživatelský avatar
Swamp
Redaktor
 
Příspěvky: 3466
Registrován: 24. 2. 2008
Bydliště: Hradec Králové
Poděkoval: 1 ×
Získaná poděkování: 0 ×

Re: Jak na RAM disk

Příspěvekod notoric » sob 14. čer 2008 14:08:09

Bejk píše:jasne ze to bude stacit , nastav si to treba na 512mb a nainstaluj si tam programy co nejvíc používáš , třeba QIP , ICQ , Firefox atd ...

jasně, ale spíš úplně konkrétně bych potřeboval jak nastavit temp a podobné věci na tu RAM
notoric
Intel 8080
 
Příspěvky: 20
Registrován: 14. 6. 2008
Poděkoval: 0 ×
Získaná poděkování: 0 ×

Re: Jak na RAM disk

Příspěvekod RiZe » sob 14. čer 2008 14:17:19

Tak jsem si ze stránek Cenateku stáhl na vyzkoušení RAMDiskVE pro Windows Vista nicméně instalátor hned při druhém kroku nahlásí chybu a ukončí se. Zkusil jsem balík stáhnout znovu tříkrát a stále stejná chyba. Má někdo podobný problém? Mám systém Windows Vista x64 SP1
Obrázek
Uživatelský avatar
RiZe
Zilog Z80000
 
Příspěvky: 118
Registrován: 19. 11. 2007
Poděkoval: 1 ×
Získaná poděkování: 0 ×

Další

Zpět na Návody a postupy

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník