Zprovoznění GPU akcelerace HD

Rady a diskuze kolem 3D a 2D akcelerátorů nejen od nVidia a ATI

Re: Zprovoznění GPU akcelerace HD

Příspěvekod Lazar » stř 11. úno 2015 17:16:35

To už vypadá výrazně lépe. Nízká, ale ne zcela zanedbatelná zátěž naznačuje spoluúčast CPU (pozn. CPU-z do screenshotů umisťuji kvůli taktům, aby se dala vyvodit skutečná procesorová zátěž).

Možná, že ta zmiňovaná hybridní akcelerace je dána výkonem CPU + GPU (bez účasti Video Engine). Zkusil bych přehrávat běžný náročný H.264 obsah (např. Samsung.Oceanic) zda se v takovém případě vytížení Video Engine v GPU-Z ukáže.
Lazar
AMD Phenom II X6
 
Příspěvky: 12816
Registrován: 8. 7. 2008
Poděkoval: 7 ×
Získaná poděkování: 126 ×

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: Zprovoznění GPU akcelerace HD

Příspěvekod Mirek Jahoda » stř 11. úno 2015 17:32:18

Vytížení CPU je trochu vyšší, než se může zdát. Jedná se totiž o testovací sestavu pro měření výkonných grafik, kde je kvůli co největší přesnosti vypnuto C1E i další úsporné stavy a 3960X tak stále běží na nastavených 4,2 GHz.

U Samsung Oceanic se Video Engine Load s GTX 970 pohybuje mezi 4 až 6 %, využití CPU je v ten moment cca 1 %. U Home (1080p x264 s 4 ref. frames) ukazuje 4 % a CPU load je už zcela zanedbatelný. Edit: Ale GPU-Z vidí GTX 970 při přehrávání videa na 3D taktech ;-)
Uživatelský avatar
Mirek Jahoda
Administrátor
 
Příspěvky: 7514
Registrován: 31. 8. 2007
Bydliště: Brno
Poděkoval: 52 ×
Získaná poděkování: 52 ×

Re: Zprovoznění GPU akcelerace HD

Příspěvekod Lazar » stř 11. úno 2015 18:06:52

I přes ty uvedene takty 4,2 x 6 x 0,17 = 4,2 GHz.core, to by 4K HEVC sw nedalo. Jako podil na hybridnim dekodovani to zni verohodne.

Ty max takty u přehrávání mam i u GTX 960. Pokud takové jsou ve skutecnosti muze to mit radu pricin (neskalovani s ohledem na naroky, chyba ve verzi ovladacu, zapojeni GPU 3D do postprocessingu, .....). Těžko říct.

Nizký load Video Engine je dán dostupnym výkonem, Samsung.Oceanic.40Mbps@30p zvladne GTX960 dekodovat rychlosti 320fps.
Lazar
AMD Phenom II X6
 
Příspěvky: 12816
Registrován: 8. 7. 2008
Poděkoval: 7 ×
Získaná poděkování: 126 ×

Re: Zprovoznění GPU akcelerace HD

Příspěvekod Lazar » stř 11. úno 2015 18:21:33

Lazar
AMD Phenom II X6
 
Příspěvky: 12816
Registrován: 8. 7. 2008
Poděkoval: 7 ×
Získaná poděkování: 126 ×

Re: Zprovoznění GPU akcelerace HD

Příspěvekod Mirek Jahoda » stř 11. úno 2015 18:48:39

Tak jsem to HEVC video vyzkoušel i na Kepleru (GTX 780 Ti OC) a je to prakticky identické se stavem na GTX 970 (to, co se píše ve stavovém řádku MPC HC, 0 % Video Engine Load a podobné vytížení CPU).
Uživatelský avatar
Mirek Jahoda
Administrátor
 
Příspěvky: 7514
Registrován: 31. 8. 2007
Bydliště: Brno
Poděkoval: 52 ×
Získaná poděkování: 52 ×

Re: Zprovoznění GPU akcelerace HD

Příspěvekod Johnyn » stř 11. úno 2015 18:50:49

Tak mě napadlo na poslední verzi LAV (0.63.0.62-git) zapnout HEVC akceleraci přes DXVA(native). Vím, že dříve to bylo horší než SW. Ale teď to vypadá, že hybridní akcelerace funguje i na starších kartách.
https://drive.google.com/open?id=0BzIx1 ... authuser=0

edit: byls rychlejší :)
Obrázek
Uživatelský avatar
Johnyn
Motorola 68030
 
Příspěvky: 218
Registrován: 3. 7. 2008
Poděkoval: 0 ×
Získaná poděkování: 0 ×

Re: Zprovoznění GPU akcelerace HD

Příspěvekod Lazar » stř 11. úno 2015 19:39:14

Ale teď to vypadá, že hybridní akcelerace funguje i na starších kartách.

Ta hybridní akcelerace HEVC asi bude stát na CPU+GPU(CUDA?), takže by se to vcelku logicky nabízelo.

Doplneni:
GTX960 si v Linuxu poradi i s 4K H.264, ale podpora HEVCu (driver, VDPAU, prehravace, ...) asi jeste chvili potrva.
http://www.monitos.cz/tmp/GTX960_linux_4K_H264_smplayer.png (Ath II X4@3,0GHz, GTX950, Ubuntu 14.04x64, Geforce 345.36).
Lazar
AMD Phenom II X6
 
Příspěvky: 12816
Registrován: 8. 7. 2008
Poděkoval: 7 ×
Získaná poděkování: 126 ×

Re: Zprovoznění GPU akcelerace HD

Příspěvekod Lazar » čtv 12. úno 2015 18:44:32

Po propojení GTX960 deklarující podporu HDMI 2.0 s LG TV deklarující podporu HDMI2.0 a použití kabelu deklarujícího podporu HDMI 2.0 se zdařilo z PC přehrávat HEVC UHD@30p na UHD@60Hz.
http://www.monitos.cz/tmp/LG_UHD_GTX960_60Hz.png

Znáte někdo způsob jak exaktně ověřit, že se nejedná o barevně redukovaný NVIDIA režim UHD@60p přenosu obrazu(vystačující si s možnostmi HDMI 1.4)?
Lazar
AMD Phenom II X6
 
Příspěvky: 12816
Registrován: 8. 7. 2008
Poděkoval: 7 ×
Získaná poděkování: 126 ×

Re: Zprovoznění GPU akcelerace HD

Příspěvekod ifkopifko » čtv 12. úno 2015 19:19:47

Na videu asi nie, ale určite nejaké testovacie obrázky na webe nájdeš... teda na okometrické overenie, nie nutne exaktné.
Napr.: http://www.geeks3d.com/20141203/how-to- ... 4k-uhd-tv/
ifkopifko
Moderátor
 
Příspěvky: 2357
Registrován: 16. 10. 2008
Poděkoval: 5 ×
Získaná poděkování: 22 ×

Re: Zprovoznění GPU akcelerace HD

Příspěvekod Lazar » čtv 12. úno 2015 19:37:30

Díky, ten příklad je dokonce na stejném typu TV, pro exaktnější posouzení zapojím techniku.

Dle jednoho z komentářů se musí provést aktivace i na TV.
You should activate “HDMI UHD Deep Colour” (!!!) setting on LG 49UB850V (or 49UB8500) menu, to get 4:4:4 color (with 4K 3840×2160 60 Hz).
Lazar
AMD Phenom II X6
 
Příspěvky: 12816
Registrován: 8. 7. 2008
Poděkoval: 7 ×
Získaná poděkování: 126 ×

Re: Zprovoznění GPU akcelerace HD

Příspěvekod Lazar » čtv 12. úno 2015 19:58:15

Tak ve statusu připojení bylo "UHD Deep Colour enable" a z obrázku na úrovni subpixelů mi nepříjde, že by něco bylo v přesnosti kráceno (písmena jsou ohraničená a sousední (sub)pixel je se neliší těch dalších. Nebo to interpretuji nesprávně?
http://www.monitos.cz/tmp/IMG_4602.JPG
Lazar
AMD Phenom II X6
 
Příspěvky: 12816
Registrován: 8. 7. 2008
Poděkoval: 7 ×
Získaná poděkování: 126 ×

Re: Zprovoznění GPU akcelerace HD

Příspěvekod Mirek Jahoda » čtv 12. úno 2015 20:10:06

OT: Ach, to je krásné makro matrice :ano: :x
Uživatelský avatar
Mirek Jahoda
Administrátor
 
Příspěvky: 7514
Registrován: 31. 8. 2007
Bydliště: Brno
Poděkoval: 52 ×
Získaná poděkování: 52 ×

Re: Zprovoznění GPU akcelerace HD

Příspěvekod ifkopifko » čtv 12. úno 2015 20:24:11

Ono ide aj o farby ktoré použiješ, a z tých fotiek akosi neviem či to máš čierne na bielom podklade, alebo niečo iné. :D

V tom článku to bolo vidieť hlavne na posledných dvoch riadkoch toho testovacieho obrázku.
ifkopifko
Moderátor
 
Příspěvky: 2357
Registrován: 16. 10. 2008
Poděkoval: 5 ×
Získaná poděkování: 22 ×

Re: Zprovoznění GPU akcelerace HD

Příspěvekod Lazar » čtv 12. úno 2015 20:34:26

Jde o část Eizo-test9 (černý text na bílém pozadí - screenshot). Taky mne napadlo, jestli to na b/w vůbec je průkazné, zkusím to příště přímo na tom testovacím obrázku.

2 MJ: EF 100/2,8 Macro + mezikroužky 12+20+36. Bylo to jen z ruky podloženo knihou, takže se to dost hýbalo žádná sláva.
Lazar
AMD Phenom II X6
 
Příspěvky: 12816
Registrován: 8. 7. 2008
Poděkoval: 7 ×
Získaná poděkování: 126 ×

Re: Zprovoznění GPU akcelerace HD

Příspěvekod ifkopifko » čtv 12. úno 2015 20:41:54

Na b/w či šedých odtieňoch to asi vidieť ľahko nepôjde.
ifkopifko
Moderátor
 
Příspěvky: 2357
Registrován: 16. 10. 2008
Poděkoval: 5 ×
Získaná poděkování: 22 ×

Re: Zprovoznění GPU akcelerace HD

Příspěvekod Lazar » čtv 12. úno 2015 20:55:53

Podle těchto obrázků to vypadá, že na rozhraní B/W asi subsamplinge dopad nemá. Až se uvolní TV zopakuji to na těch průkazných barevných textech.
http://en.wikipedia.org/wiki/Chroma_subsampling#How_subsampling_works
Lazar
AMD Phenom II X6
 
Příspěvky: 12816
Registrován: 8. 7. 2008
Poděkoval: 7 ×
Získaná poděkování: 126 ×

Re: Zprovoznění GPU akcelerace HD

Příspěvekod Lazar » čtv 12. úno 2015 23:04:18

Patrně to jede v UHD@60Hz v nižším výsledném detailu. Z jaké přesně příčiny (GK,TV,kabel) netuším, zatím problematiku pouštím z hlavy.

UHD@30Hz http://www.monitos.cz/tmp/IMG_4610.JPG
UHD@60Hz http://www.monitos.cz/tmp/IMG_4612.JPG

Při frekvenci pod UHD@30Hz nabízí NVIDIA panel výstup YCbCr444 či RGB, UHD@60Hz není co volit.
Lazar
AMD Phenom II X6
 
Příspěvky: 12816
Registrován: 8. 7. 2008
Poděkoval: 7 ×
Získaná poděkování: 126 ×

Re: Zprovoznění GPU akcelerace HD

Příspěvekod ifkopifko » pát 13. úno 2015 8:58:13

No jo, ale aj UHD@30Hz vykazuje nejakú degradáciu podľa obrázkov. Možno máš na TV aktivované nejaké "vylepšenia" obrazu, alebo to z nejakého dôvodu nezobrazuje presne "pixel na pixel".
ifkopifko
Moderátor
 
Příspěvky: 2357
Registrován: 16. 10. 2008
Poděkoval: 5 ×
Získaná poděkování: 22 ×

Re: Zprovoznění GPU akcelerace HD

Příspěvekod Lazar » pát 13. úno 2015 13:11:16

Je to možné, až budu mít více času zkusím vliv nastavení TV na obraz prozkoumat deailněji.
Lazar
AMD Phenom II X6
 
Příspěvky: 12816
Registrován: 8. 7. 2008
Poděkoval: 7 ×
Získaná poděkování: 126 ×

Re: Zprovoznění GPU akcelerace HD

Příspěvekod Lazar » pát 13. úno 2015 20:18:16

Na základě anoncovaných funkcí vyšlé verze 0.64 LAV Filtru se podařila ověřit fungující podpora HEVC Main 10.
http://forum.doom9.org/showthread.php?t=156191

Použito MPC HC 1.7.8 + ext.LAV filter 0.64 (režim DXVA2 Copy-back) + GTX 960.
http://www.monitos.cz/tmp/GTX960_HEVC_Main10.png
Lazar
AMD Phenom II X6
 
Příspěvky: 12816
Registrován: 8. 7. 2008
Poděkoval: 7 ×
Získaná poděkování: 126 ×

Re: Zprovoznění GPU akcelerace HD

Příspěvekod Jan Olšan » sob 14. úno 2015 20:15:52

Lazar píše:Podle těchto obrázků to vypadá, že na rozhraní B/W asi subsamplinge dopad nemá. Až se uvolní TV zopakuji to na těch průkazných barevných textech.
http://en.wikipedia.org/wiki/Chroma_subsampling#How_subsampling_works


Ano, černá, bílá, šedá, to je čistá luminance, a chroma se u ní neprojevuje (respektive je pro všechny odstíny šedé-bílé-černé V=128/U=128 - nebo 127, teď už nevím). Nejbrutálnější dopady subsamplingu v YUV 4:2:0 by měly být u sytě modré a sytě červené v kontrastu s černou.

První, třetí, a poslední dvě kombinace tady by to měly prozradit (za žlutá, fialová, zelená asi taky).
Tady pro ukázku, jak to vypadá, když se to podvzorkuje (vzorkování 4:2:0, uložené do jpeg q100): http://i.imgur.com/Nb9rVd3.jpg ktomě té ztráty sytosti je to asi nejlíp vidět na posledních dvou, kde se hodně ztrácí ostrost.


Tady je jiná simulace: http://i.imgur.com/RY3YrFn.png


Edit: tady tenhle testovací obrázek je dobrej: http://madshi.net/madVR/ChromaRes.png
Mělo by to ukázat 4:2:2 / 4:4:4 (když 4:2:0, tak se to rozmaže a neukáže nic) v závislost na tom, jaký máte režim aktivní. Pozor, musíte to mít otevřené 1:1 bez zoomu nebo zmenšení.

Když máte režim 4:2:2, tak by to mělo vypadat takto: http://i.imgur.com/7UVzzof.jpg
A při 4:2:0 by tam nemělo být vidět nic: http://i.imgur.com/RO1T7Be.jpg
Uživatelský avatar
Jan Olšan
VIA C7
 
Příspěvky: 1174
Registrován: 27. 3. 2012
Poděkoval: 3 ×
Získaná poděkování: 10 ×

Re: Zprovoznění GPU akcelerace HD

Příspěvekod Lazar » ned 15. úno 2015 16:23:52

Na základě úspěchu s HEVC Main 10 na GTX 960 si říkám zda jeho podporu NVIDIA nedoplní i pro GTX 970/980 byť třeba ve formě hybridní akcelerace. Možná bude broadcast standardem, například promo/demo kanály UHD na Astře jsou právě 4:2:0 10bit (16Mbps). Asi to není konečná, dle TransEditu je na transponderu 11406MHz 19,2°E zakódovaná HEVC UHD TV dokonce na 30Mbps+.

Obrázek

Dopln: Zde jsou zmíněny schopnosti Intel CPU ohledně HEVCu.
http://diit.cz/clanek/intel-haswell-broadwell-hevc-h265
Lazar
AMD Phenom II X6
 
Příspěvky: 12816
Registrován: 8. 7. 2008
Poděkoval: 7 ×
Získaná poděkování: 126 ×

Re: Zprovoznění GPU akcelerace HD

Příspěvekod Lazar » úte 17. úno 2015 10:46:48

Vypadá to, že PowerDVD 14 (Ultra) si s dekódováním UHD HEVCu (procesorem) poradí, ale z dostupné akcelerace na GTX960 profitovat neumí. Což je v souladu ze specifikací, kde se zmiňuje v souvislosti s akcelerací 4K UHD pouze formát H.264.
http://www.cyberlink.com/products/powerdvd-ultra/spec_en_EU.html

Použité slabé CPU (Ath II X4@3,2GHz) dosáhlo při SW dekódování max. na 16fps.
http://www.monitos.cz/tmp/PwDVD14_HEVC_GTX960.png

S HEVC Main 10 (4:2:0 10bit) si PowerDVD 14 nerozuměl.
http://www.monitos.cz/tmp/PwDVD14_HEVCMain10_GTX960.png
Lazar
AMD Phenom II X6
 
Příspěvky: 12816
Registrován: 8. 7. 2008
Poděkoval: 7 ×
Získaná poděkování: 126 ×

Re: Zprovoznění GPU akcelerace HD

Příspěvekod Lazar » úte 24. úno 2015 23:06:29

Aktuální noční build MPC HC je již postaven na LAV filtru verze 0.64, takže jej lze použít pro testy funkčnosti akcelerace HEVC Main 10 (4:2:0 10-bit) na GTX960.
Lazar
AMD Phenom II X6
 
Příspěvky: 12816
Registrován: 8. 7. 2008
Poděkoval: 7 ×
Získaná poděkování: 126 ×

Re: Zprovoznění GPU akcelerace HD

Příspěvekod Lazar » úte 14. dub 2015 21:55:19

Požadavky zmíněné u nové verze Cyberlink PowerDVD 15 nezmiňují využitelnost akcelerace HEVC jímž disponuje například Geforce GTX 960.
http://www.cyberlink.com/products/powerdvd-ultra/spec_en_EU.html
Lazar
AMD Phenom II X6
 
Příspěvky: 12816
Registrován: 8. 7. 2008
Poděkoval: 7 ×
Získaná poděkování: 126 ×

PředchozíDalší

Zpět na Grafické karty

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník