Pořízení domácího serveru

Připojení k internetu, LAN, síťové prvky a hardware...

Pořízení domácího serveru

Příspěvekod diablo311 » ned 21. srp 2016 21:25:55

Dobrý den, mám na Vás takový dotaz. Chtěl bych si pořídit domácí server. Server bych chtěl využívat především k výuce. Začínám studovat informatiku na střední škole. Chtěl bych se zaměřit především na správu systémů, serverů a sítě. Rád bych na server instaloval různé verze OS (Windows i Linux), dále bych se rád naučil pracovat s virtualizací (především VmWare), později bych si chtěl vytvořil malou domácí sít (záloha souborů. provoz www stránek atd.).

1) Chtěl bych se tedy zeptat, co všechno je potřeba, abych takovýto server mohl doma používat?

2) Jaký domácí server by jste mi doporučili koupit? Preferoval bych především nízkou spotřebu a pokud by to šlo, tak i cenu. Prioritou je především cena!
Našel jsem takovýto micro server:
https://www.czc.cz/hp-proliant-microser ... 01/produkt

Co na něho říkáte? Doporučili by jste mi ho? Nebo je lepší postavit si vlastní server?

Všem moc děkuji za rady a případné dotazy rád zodpovím. Přeji Vám hezký večer.
diablo311
Intel 8008
 
Příspěvky: 13
Registrován: 12. 10. 2014
Poděkoval: 0 ×
Získaná poděkování: 0 ×

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: Pořízení domácího serveru

Příspěvekod Lazar » pon 22. srp 2016 9:24:35

Prioritou č.1 nesmí být nikdy cena, ale funkčnost!
Stanovit minimální rozsah požadované(předpokládané) funkčnosti a pro ní vybrat nejvhodnější řešení (třeba to s nejnižší cenou).
Pokud nejste schopen stanovit rozsah požadované funkčnosti, je vhodné výběr serveru odložit (využít k došetření financí).
V mezidobí si lze v případě podpory VT-x(AMD-v) na běžném dnešním NTB/desktopu vystačit pro pokusy s nimi a např. nástrojem VirtualBox.

Pozn. V úvodním příspěvku zmiňovaný server vzhledem ke svému předpokládanému účelu(omezenému výkonu) vcelku logicky není mezi certifikovanými pro provoz VMware. Navíc v něm nasazeném procesoru chybí podpora VT-d, což omezuje možnosti pokročilé virtualizace.
Lazar
AMD Phenom II X6
 
Příspěvky: 12807
Registrován: 8. 7. 2008
Poděkoval: 7 ×
Získaná poděkování: 125 ×

Re: Pořízení domácího serveru

Příspěvekod SpaceExplo » pon 22. srp 2016 10:48:17

Nejdriv k tobe, Lazare: a uvodem napisu, ze nemam rad "puristy" co si mysli, ze cokoli o cem nekdo napise "server" musi byt automaticky 2x Xeon s 1xx GB ECC RAM a HW RAID radicem - velky, zravy, hlucny, drahy a ke vsemu jeste sileny na udrzbu.

Lazar píše:Prioritou č.1 nesmí být nikdy cena, ale funkčnost!
To se snadno rekne, kdyz mas penez dost.

Lazar píše:Stanovit minimální rozsah požadované(předpokládané) funkčnosti a pro ní vybrat nejvhodnější řešení (třeba to s nejnižší cenou).
Pozadovana funkcnost je tu docela dobre popsana.

Lazar píše:V mezidobí si lze v případě podpory VT-x(AMD-v) na běžném dnešním NTB/desktopu vystačit pro pokusy s nimi a např. nástrojem VirtualBox.
Na testy toho jak se virtualizuje ano - jinak je zkouseni VirtualBoxu pri zamyslenem uziti VMware docela nesmyslne.

Lazar píše:Pozn. V úvodním příspěvku zmiňovaný server vzhledem ke svému předpokládanému účelu(omezenému výkonu) vcelku logicky není mezi certifikovanými pro provoz VMware.
Provozuju 3 "desktop PC" (z nich 2 jedou 24/7) na kterych bezi ESXi 5.5.0 U3 i 6.0.0 U2+ na "necertifikovanem" hardware a (svete/Lazare div se) funguji zcela spolehlive - dokonce bez ECC RAMek (i kdyz tohle me malinko trapi, ale opravdu jen malinko)

Lazar píše:Navíc v něm nasazeném procesoru chybí podpora VT-d, což omezuje možnosti pokročilé virtualizace.
VT-d je technologie, ktera do VM primo "protahne" dane zarizeni - pro uziti co popisuje diablo311 je to zcela zbytecne.


No a ted ke skutecnemu pozadavku:
diablo311 píše:.. virtualizací (především VmWare) ... Co na něho říkáte? Doporučili by jste mi ho? Nebo je lepší postavit si vlastní server?
Napisu ti jen par rychlych poznatku a zkusenosti:

- VMware ano - ESXi 6 (aktualni verze) je po regsitraci s omezenou (nema "enterprise" funkce pro vCenter - a ty je nepotrebujes) functionalitou zdarma a od U2 ma v sobe i webovou spravu, takze neni nutne pouzivat stareho VSphere Clienta (i kdyz je to jeste porad nekdy lepsi/rychlejsi). Ohledne patchovani doporucuji tento web: https://esxi-patches.v-front.de/

- ja bezim 3ks ESXi s procesory i5-2500T, i7-2600 a i7-2600K na obycejnych deskach (2x Gigabyte, 1x Intel) s normalni RAMkou (2x 16GB, 1x 8GB) a na to co od toho potrebuji to funguje perfektne

- vlastni sestava nikdy nebude dosahovat takove "krasy", nizke spotreby energie a bude ve vysledku drazsi oproti jiz hotovym kusum (viz ten MicroServer), ale zase nebude tak konfigurovatelna, pripadne opravitelna nebo upgradovatelna - je to proste bud a nebo, musis si vybrat

- dej si do google "ESXi HP MicroServer Gen8" a dostanes tolik popisu a navodu, ze budes mit co cist pristich 14 dnu ;-)

Takze ano, VMware na tom MicroServeru pojede. Ten Celeron je mozna moc slabej, kdyz by jsi tam chtel provozovat vic VM s OS (predevsim Windows) zaroven, a RAM to bude urcite chtit alespon 8GB, nejlepe 16GB (ESXi si veme asi 1200MB jen pro svuj vlastni provoz). Disky tam nemusis dat hned vsechny, veme to jakykoli "normalni" SATA disky a ten integrovanej HW RAID vubec nemusis pouzivat.
SpaceExplo
NexGen Nx586
 
Příspěvky: 490
Registrován: 21. 9. 2012
Poděkoval: 14 ×
Získaná poděkování: 36 ×

Re: Pořízení domácího serveru

Příspěvekod Lazar » pon 22. srp 2016 12:09:57

Nejdriv k tobe, Lazare: a uvodem napisu, ze nemam rad "puristy"

Nechápu jak se mne první odstavec týká, o nezbytnosti víceprocesorového serveru jsem v svém příspěvku nepsal.
Pouze jsem upozornil, že ve VMware Compatibility Guide zmíněný sever chybí. Překonání s tím souvisejících obtíží nemusí činit problém zkušeným, ale začátečníkovi ano. Neznámou je pak případné zhoršování "kompatibility de facto" ve střednědobém horizontu (nedostupnost workaroudů pro novější verze atd.).

Sice dražší, ale 1TB disky již vybavený HP ProLiant ML310e Gen8 v2 již mezi podporovanými figuruje.
https://www.alza.cz/hp-proliant-ml310e-tower-d515431.htm?catid=18843966
http://www.vmware.com/resources/compatibility/detail.php?deviceCategory=server&productid=34477&deviceCategory=server&details=1&partner=515&releases=275&systemTypes=3&page=1&display_interval=10&sortColumn=Partner&sortOrder=Asc

- ja bezim 3ks ESXi s procesory i5-2500T, i7-2600 a i7-2600K na obycejnych deskach

Ke správě serveru může patřit i znalost managementu (např. iLo), který na bežných desktopových MB chybí.

Na testy toho jak se virtualizuje ano - jinak je zkouseni VirtualBoxu pri zamyslenem uziti VMware docela nesmyslne.

Virtualizace byla tazatelem naznačována jako předposlední věc (před budování infrastruktury), z toho můj návrh na počáteční využití stávajících prostředků a VirtualBoxu, v něm se správou serverových OS dá určitě laborovat.

VT-d je technologie, ktera do VM primo "protahne" dane zarizeni - pro uziti co popisuje diablo311 je to zcela zbytecne.

Odbočka k VT-d mířila na řešení, kdy uživatel sloučí většinu funkcionality do jednoho stroje (pracovní stanice, server, ...) což umožní sloučení rozpočtů a maximalizaci/distribuci dostupného výkonu.

OT: Na mém domácím serveru na bázi netboového Atomu N270 (po dodatečné výměně řadiče za PCI 4x SATA) je již nyní připojeno 8x 3,5" SATA, což beru jako slušný výsledek na "puristu".
Lazar
AMD Phenom II X6
 
Příspěvky: 12807
Registrován: 8. 7. 2008
Poděkoval: 7 ×
Získaná poděkování: 125 ×

Re: Pořízení domácího serveru

Příspěvekod SpaceExplo » pon 22. srp 2016 12:57:33

Oznaceni "purista" jsem pouzil mozna zbytecne emotivne (zazil jsem na jinym foru jednoho, co psal/kricel ze klidne zahodi svoje certifikaty, jestli se oznaceni "server" ma pouzivat pro jiny nez enterprise reseni - pak jsem od tam odesel), kazdopadne "domaci server na hrani a zkouseni" (to co chce tazatel) rozhodne nemusi byt "kompletni enterprise" reseni ;)

Ten ML310e Gen8 stoji 19tisic, ten MicroServer stoji 6tisic - ano, disky a Xeon, ja vim, ale 19 vs 6 se mi zda na domaci hrani moc. Mozna by ten Celeron stacil "pro zacatek, aby se rozkoukal a naucil" a pak uvidi, jestli mu to staci nebo je to malo. Ten MicroServer se da pomerne slusne prodat i pouzitej, takze ztrata (reknemez) 1000,- Kc (rozdil "kup novy", prodej "pouzity") neni za "nauceni a osahani" az tak velika.

To, ze ten HW neni ve "VMware compatibilty guide" nerika vubec nic o tom, jestli to bude fungovat - moje 3 ESXi stroje jsou toho zivym dukazem a pokud je to malo, staci si projet google ;) Jedno z tech ESXi jelo puvodne na Gigabyte GA-MA770-UD3 s Athlonem II 235e - totalne mimo vsechny "compatibility guides", ale slapalo to bezchybne a vymena za i5-2500T byla jen kvuli vice jadrum (2 vs 4).

iLo neni na domaci "hraci" reseni vubec zapotrebi, vzdycky se k tomu da pripojit monitor, klavesnice a mys. A naucit se ho na miste, kde bude aktivni, neni az tak velkej problem - prece jen to neni sprava Blade Center ;-)

VirtualBox - ano, jiste, ale pokud tam tazatel napise "VMware" a "ruzne OS" - tak si myslim, ze ma urcitou predstavu co chce a pak je ESXi (jakozto samostatnej hypervisor) rozhodne lepsi reseni nez OS+VirtualBox. Ale uvidime s cim prijde.

VT-d mi "na doma" taky prijde zbytecny, jelikoz se tim pripravujes o moznost prave o moznost sdileni prostredku - typicky sitovek nebo mista na HDD pro data ruznych VM - a o hrubej/maximalni vykon do kazde VM tady (si myslim) at tak nejde.

OT: taky mi doma 24/7 bezi Atom N270 deska :-D Ma na sobe CompactFlash slot (v tom mi jede OS), IDE 44pin "notebook" port a 2x SATA-I, k tomu jsem pridal jeste PCI radic 2x SATA-I. Takze ted tam mam 6 disku: 1x CF 16GB, 1x 2,5" IDE a 4x 2,5" SATA - a cely na 80W PicoPSU se 48W zdrojem :P - je to tichy (dostatecne) funguje to perfektne a vykon toho ATOMu vzhledem k aktualnimu uziti "vice-ci-mene" staci (ale pude vymenit kvuli AES, novej HW uz mi tu lezi ;) )
SpaceExplo
NexGen Nx586
 
Příspěvky: 490
Registrován: 21. 9. 2012
Poděkoval: 14 ×
Získaná poděkování: 36 ×


Re: Pořízení domácího serveru

Příspěvekod SpaceExplo » stř 24. srp 2016 18:59:39

Tak to jsi tomu ale pekne zatnul. Hmmmm.

Hele, zkus nejak vice popsat jakej "zakladni" OS chces na tom HW bezet. Windows na tom Kabini pojedou a VirtualBox taky - to je rozhodne nejjednodussi reseni.

Ale pokud by jsi chtel ESXi, tak 6.0 by tam "pry" nejak bezet mela, ale "snad" je zapotrebi upravit instalacni ISO, viz
I used to run ESXi 6 on a 5350 Kabini, MSI AM1i, 128GB SSD and 16GB ram. It works fine, but it's slow, a lot slower than any other quad core cpu out there. Also, ESXi needed drivers inserted in the iso to install on the AM1i.
link: https://www.reddit.com/r/homelab/commen ... ed_advice/
SpaceExplo
NexGen Nx586
 
Příspěvky: 490
Registrován: 21. 9. 2012
Poděkoval: 14 ×
Získaná poděkování: 36 ×

Re: Pořízení domácího serveru

Příspěvekod Emil Pastelka » stř 24. srp 2016 23:01:45

Osobně bych šel cestou repasovaného serveru - pokud to má být na hraní, stačí i něco levného. Určitě bych to nestavěl ze spotřebních komponent. Nebo to řešil virtualizací na domácím HW a po nabytí základních dovedností pak formou pronájmu VPS online.
Uživatelský avatar
Emil Pastelka
AMD Duron
 
Příspěvky: 1213
Registrován: 23. 11. 2009
Poděkoval: 15 ×
Získaná poděkování: 121 ×

Re: Pořízení domácího serveru

Příspěvekod SpaceExplo » čtv 25. srp 2016 11:46:39

Emile, mohl by jsi sem prosim nahodit nejakej link na koupi takoveho levneho repasovaneho serveru na domaci hrani? (sam bych asi neco takovyho uzil)
SpaceExplo
NexGen Nx586
 
Příspěvky: 490
Registrován: 21. 9. 2012
Poděkoval: 14 ×
Získaná poděkování: 36 ×

Re: Pořízení domácího serveru

Příspěvekod Emil Pastelka » čtv 25. srp 2016 23:03:08

Bral jsem to obecně, ale z firem, které znám například Boxed a zajímavě vypadají i czech-server.
Uživatelský avatar
Emil Pastelka
AMD Duron
 
Příspěvky: 1213
Registrován: 23. 11. 2009
Poděkoval: 15 ×
Získaná poděkování: 121 ×


Zpět na Sítě

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron