Radeon 9200 (Gigabyte GV-R9264DH)

Jak ztišit, „tichý“ hardware, postupy, fotonávody

Radeon 9200 (Gigabyte GV-R9264DH)

Příspěvekod trodas » pát 16. srp 2013 20:43:54

Na grafiku Gigabyte GV-R9264DH (Radeon 9200) jsem zkusil nainstalovat pořádný ale pasivní chladič. Výběr padnul na Zalman VNF100, neb odvádí teplo na vrchní stranu grafické karty pomocí heatpipe, a tam je grafika navíc ochlazována proudem vzduchu z chladiče CPU. Tedy ačkoli je chladič až zbytečně dobrý pro tak starou kartu, která se navíc ani nijak moc nezahřívá, mám ve výsledku docela dost studenou kartu, jistotu že vznikající artefakty v 2D nejsou přehříváním či špatným kontaktem chladiče s GPU a ventilátorek už není slyšet :)

Celkový pohled na instalaci:
Obrázek

Není tak úplně pravda, že se ten chladič dá dát na všechny R9xxx karty, jak Zalman tvrdí - Gigabyte jeden kondík vadí:
Obrázek

Rozhodl jsem se ho neohýbat a netlačit chladič do boku a raději jsem upiloval kousek ze dvou žeber:
Obrázek

Blok TEAPO a jednoho GSC kondíku jsou podle mně zodpovědné za minimální ale existující grafické bugy v 2D:
Obrázek

Vzadu na kartě je ještě jedno TEAPO:
Obrázek

Hlavní kondíky jsou ale naštěstí Nichicony HM :)
Obrázek

A také Nichicony HC:
Obrázek

Z vrchu karty je pohled pěkný, sloupnul jsem ale Zalmanovi to jeho logo, aby nebránilo průtoku vzduchu:
Obrázek

Ještě jeden pohled na doslova blok TEAPO kondíků:
Obrázek

Celkový pohled na zadní stranu karty - v žebroví chladiče jsou sice tři plastové dilatační oporky, aby si chladič nesednul na kartu zezadu, leč pokud na paměti nalepíte ty chladičky, tak je pravděpodobné, že ten prostřední budete muset sundat:
Obrázek

Celkově ale pak už nic nezavazí nikde - jen heatpipes je třeba nezasunovat moc dovnitř, alespoň na Soltek KT600-R desce, neboť kolize poslední heatpipe s vrškem paměti v prvním DIMM banku Vám pak zabrání vsunout kartu na doraz AGP slotu. Celkově se tedy i pomněrně rozměrný chladič vešel do počítače bez nějakých problémů. Mimo tedy ty dvě žebra...

Gigabyte GV-R9264DH je osazena:
3x 1000uF 6.3V Nichicon HM d8
2x 470uF 10V Nichicon HC d10
1x 100uF 16V GSC d5
9x 100uF 10V TEAPO d5

Nu a podle mně tyto Teapa dělají tyto problémy s 2D zobrazením:
Obrázek

když 3D zobrazení je zcela v pořádku:
Obrázek

Podobné bugy to dělá kolem určitých prvků na webových stránkách, ale jinak se to nijak jinak neprojevuje:

Obrázek

Obrázek

Jsou to malé bugy, ale jsou. Horší je, když celý grafika zatuhne. Myš se hýbe, ale nic víc nereaguje... Podezírám Teapa a plánuji recap za Panny FM :D
"It is dangerous to be right in matters on which the established authorities are wrong." - Voltaire
"I believe that all the people who stand to profit by a war and who help provoke it should be shot on the first day it starts..." - Hemingway
Uživatelský avatar
trodas
Transmeta Crusoe
 
Příspěvky: 908
Registrován: 26. 9. 2012
Bydliště: Přerov
Poděkoval: 14 ×
Získaná poděkování: 8 ×

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: Radeon 9200 (Gigabyte GV-R9264DH)

Příspěvekod Joraell » pát 16. srp 2013 21:08:59

No ty bugy zazivaji AMD karty i nove jeste v dnesni dobe, viz moje 7970. Proste obcas tma nejakej ten artefakt ve hre proleti i bez pretaktovaní a kdyz je v zatezi tak i ve 2d :)Od 5tkove řady bežná věc.
AsRock IIz77-17b,Intel core i5 3Ghz,AMD HD 7970 Ghz 3GB,Patriot 8GB ram 1600Mhz, SSD samsung 840 256GB, 3x 500GB WD blue, Asetek CPU+GPU cooler, Seasonic GSS 650w gold.
Joraell
Cyrix Cx586
 
Příspěvky: 441
Registrován: 8. 10. 2011
Poděkoval: 0 ×
Získaná poděkování: 10 ×

Re: Radeon 9200 (Gigabyte GV-R9264DH)

Příspěvekod trodas » sob 17. srp 2013 9:59:25

No jo, ale to může být hrou nebo tak něčím v tvém PC. Tohle dělá v 2D a normální to tedy není. O přetaktování zde řeč není vůbec, to budou kondíky... Takže čas na výměnu! Místo Teap a GSC jsou tu naráz Panny FM & Rubycon LZH:

Obrázek

A není divu, že to ty Teapa nezvládají - vždyť jsou 2x menší jak Panasoniky! (Teapo 100uF 10V, Panny 150uF 6.3V) A kdo to kdy viděl, aby nějaká Teapo firma, nechvalně známá svými "výtvory", dělala 2x menší kondík něž Panasonik :D

Obrázek

Nyní je čas na test stability :)
"It is dangerous to be right in matters on which the established authorities are wrong." - Voltaire
"I believe that all the people who stand to profit by a war and who help provoke it should be shot on the first day it starts..." - Hemingway
Uživatelský avatar
trodas
Transmeta Crusoe
 
Příspěvky: 908
Registrován: 26. 9. 2012
Bydliště: Přerov
Poděkoval: 14 ×
Získaná poděkování: 8 ×

Re: Radeon 9200 (Gigabyte GV-R9264DH)

Příspěvekod trodas » sob 17. srp 2013 16:41:47

Tak ne... stále to dělá ty problémky se zobrazením. Tedy abych spravil výše ukázané chyby v zobrazování, tak jsem se odhodlal k výmě těch hlavních, velkých kondíků na této grafice. Nedělá mi totiž už jen výše uvedené úsměvné chybky, ale začala mi dokonce vypínat obraz, jakmile se na webu objeví flash video, animace, atd. Poměrně nepříjemné "mrkání" obrazu. Za náhradní kondíky jsem vybral Nichicon FP polymery s výbornými vlastnostmi - pulzní proud 5700mA, respektive 6100mA (!):

Gigabyte GV-R9264DH (Radeon 9200)
-------------------
3x 1000uF 6.3V Nichicon HM d8 - 5x Nichicon FP 1000uF 6.3V d8 (obj. číslo v Digikey.com 493-4024-1-ND)
2x 470uF 10V Nichicon HC d10 - 2x Nichicon FP 1000uF 6.3V d10 (obj. číslo v Digikey.com 493-3710-ND)
1x 100uF 16V GSC d5 - Rubycon LZH 100uF 16V d5 (obj. číslo v Digikey.com 1189-1148-ND)
9x 100uF 10V TEAPO d5 - Panny 150uF 6.3V d5 (obj. číslo v Digikey.com P12917-ND)

A dnes jsem je konečně zapájel do grafiky. Přidal jsem i dva neosazené sloty, ačkoliv tedy ty neosazené místa byly pro d10 kondíky, tak jsem tam dal d8, tedy trošku víc vyčnívají z desky... Nicméně vypadá to hezky - celkový pohled:

Obrázek

Malý hezký polymerek u pamětí:

Obrázek

Dvě původně neosazená místa jsou nyní kondenzátory obsazena:

Obrázek

Všechny polymery na grafice v jednom záběru:

Obrázek

...a detail na ty dva "hlavní" d10 1000uF FP Nicicon polymery tam, kde byly přetím podezřelé a jen 470uF kondíky, snad opravdu Nichicony, kdo ví:

Obrázek


A výsledky? Inu, karta jede, blikání ustalo, ale jinak se chyby nezlepšily. Nadto takový ATItool = obraz kompletně zmizí, když se má objevit ta rotující kostka, takže chybu bude třeba hledat už nikoliv v kartě, ale v té zatr. Soltec KT600-R desce a bez výměny kondíků v ní se dál člověk nepohne.
Ach jo.
Proč jen má všechen hardware špatné kondíky? :(
"It is dangerous to be right in matters on which the established authorities are wrong." - Voltaire
"I believe that all the people who stand to profit by a war and who help provoke it should be shot on the first day it starts..." - Hemingway
Uživatelský avatar
trodas
Transmeta Crusoe
 
Příspěvky: 908
Registrován: 26. 9. 2012
Bydliště: Přerov
Poděkoval: 14 ×
Získaná poděkování: 8 ×

Re: Radeon 9200 (Gigabyte GV-R9264DH)

Příspěvekod maws » sob 17. srp 2013 17:30:05

podle mě by mohl pomoct reflow jádra
i5 2500K@4,5GHz + Scythe Ninja 3, Asus P8P67 EVO, Define R3, Crucial M4 128GB,
Sapphire R9 280X VAPOR-X + Accelero Hybrid, 4x2GB Kingston,Seasonic S12 520W, Logitech G700, Microsoft Sidewinder X4, BenQ V2420H, Audio-Technica ATH-T500
maws
Zilog Z8000
 
Příspěvky: 64
Registrován: 4. 4. 2012
Poděkoval: 0 ×
Získaná poděkování: 5 ×

Re: Radeon 9200 (Gigabyte GV-R9264DH)

Příspěvekod Joraell » sob 17. srp 2013 18:55:09

Hele to opravdu muze byt i problem jádra karty a nebo ramdac processoru.
AsRock IIz77-17b,Intel core i5 3Ghz,AMD HD 7970 Ghz 3GB,Patriot 8GB ram 1600Mhz, SSD samsung 840 256GB, 3x 500GB WD blue, Asetek CPU+GPU cooler, Seasonic GSS 650w gold.
Joraell
Cyrix Cx586
 
Příspěvky: 441
Registrován: 8. 10. 2011
Poděkoval: 0 ×
Získaná poděkování: 10 ×

Re: Radeon 9200 (Gigabyte GV-R9264DH)

Příspěvekod trodas » sob 17. srp 2013 20:05:17

Tak já bych to asi nejdříve zkusil na jiné desce, protože vypínání obrazu se dříve nedělo a teď se děje... Takže podle mně umírají kondíky v tom Solteku KT600-R a nikoli že je chyba v kartě.
Totiž abste mi rozuměli, dříve 3D test s ATItoolem byl bez chyb, jen v 2D to házelo chybky:

Obrázek

Takže - podle mně - téměř najisto to není ani v ramkách, ani v špatném kontaktu jádra, ale prostě v mainboardu, ve kterém je ta karta užívána ;) Zkusím vybrat tady z těch muzeálních kousků něco slušného a zkusit to v jiném boardu a budeme moudřejší.
Rozhodně jsem si pěkně naběhl - no ale zase takové krásné kondíky se v té grafice přímo vyjímají XD :J
"It is dangerous to be right in matters on which the established authorities are wrong." - Voltaire
"I believe that all the people who stand to profit by a war and who help provoke it should be shot on the first day it starts..." - Hemingway
Uživatelský avatar
trodas
Transmeta Crusoe
 
Příspěvky: 908
Registrován: 26. 9. 2012
Bydliště: Přerov
Poděkoval: 14 ×
Získaná poděkování: 8 ×

Re: Radeon 9200 (Gigabyte GV-R9264DH)

Příspěvekod Joraell » sob 17. srp 2013 21:29:25

"kondenzatorova onanie"
AsRock IIz77-17b,Intel core i5 3Ghz,AMD HD 7970 Ghz 3GB,Patriot 8GB ram 1600Mhz, SSD samsung 840 256GB, 3x 500GB WD blue, Asetek CPU+GPU cooler, Seasonic GSS 650w gold.
Joraell
Cyrix Cx586
 
Příspěvky: 441
Registrován: 8. 10. 2011
Poděkoval: 0 ×
Získaná poděkování: 10 ×

Re: Radeon 9200 (Gigabyte GV-R9264DH)

Příspěvekod NAJA » ned 18. srp 2013 0:14:11

K čemu všechna ta od počátku výsledkem nejistá práce s výměnou kondíků , které jistě nejsou zadarmo , když podobnou nebo výkonnější kartu dostanu na AUKRU za stokorunu .
NAJA
AMD Athlon 64 X2
 
Příspěvky: 3145
Registrován: 8. 12. 2008
Poděkoval: 5 ×
Získaná poděkování: 142 ×

Re: Radeon 9200 (Gigabyte GV-R9264DH)

Příspěvekod trodas » ned 18. srp 2013 12:41:21

Joraell - LOL ... no, možná že to tak něco je... :D Přesnou diagnózu bych nechal na odbornících XD
(počkej, až uvidíš recap MSI PM8M3-V desky - nejlepší Nichicon LE polymer na světě vedle nejlepšího elytu (Nichicon HZ) na světě na jedné desce pro jedno Vcore :twisted evil: )


NAJA - inu proto, že ta z Aukra za 200,- (poštovné) nemá ani tu hodnotu 200,- a zejména má špatné kondíky, takže si u ní nikdy nemůže nikdo být jist, co se s ní stane...
"It is dangerous to be right in matters on which the established authorities are wrong." - Voltaire
"I believe that all the people who stand to profit by a war and who help provoke it should be shot on the first day it starts..." - Hemingway
Uživatelský avatar
trodas
Transmeta Crusoe
 
Příspěvky: 908
Registrován: 26. 9. 2012
Bydliště: Přerov
Poděkoval: 14 ×
Získaná poděkování: 8 ×

Re: Radeon 9200 (Gigabyte GV-R9264DH)

Příspěvekod Saruman » ned 18. srp 2013 21:07:40

hezký muzeální kousek, akorát usadit do vyleštěné vitríny :bravo:
Saruman
Zilog Z80000
 
Příspěvky: 118
Registrován: 5. 12. 2008
Bydliště: Plzeň
Poděkoval: 0 ×
Získaná poděkování: 2 ×

Re: Radeon 9200 (Gigabyte GV-R9264DH)

Příspěvekod NAJA » pon 19. srp 2013 5:19:02

trodas
Ano koupě z AUKRA je vždy poněkud nejistá ale sám jsem několik nákupů udělal a naštěstí jsem neprohloupil .
Zeptám se jinak , na kolik peněz Tě vyšly ty kondíky (nemám vůbec žádnou představu) .
9200 není žádný legendární kousek jako například RADEON 8500 nebo GeForce 3 Ti 500 které by si zasloužily takovou pozornost .
:u?:
NAJA
AMD Athlon 64 X2
 
Příspěvky: 3145
Registrován: 8. 12. 2008
Poděkoval: 5 ×
Získaná poděkování: 142 ×

Re: Radeon 9200 (Gigabyte GV-R9264DH)

Příspěvekod Tomix » pon 19. srp 2013 11:42:51

NAJA píše:trodas
Ano koupě z AUKRA je vždy poněkud nejistá ale sám jsem několik nákupů udělal a naštěstí jsem neprohloupil .
Zeptám se jinak , na kolik peněz Tě vyšly ty kondíky (nemám vůbec žádnou představu) .
:u?:


http://www.hwworld.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=2:seznam-skladovych-zasob-kondenzatoru&catid=7:kondenzatory&Itemid=102

Tu je ceník pro představu co to stojí.
Core i5 4670K | Scythe Mugen 4 | GTX 760 Hawk | Asus Gryphon Z87 | 16 GB DDR3L Crucial VLP | Delta DPS-500QB | Samsung 840 EVO | Mionix Avior 8200 | NEC EA244WMi | Denon PMA-720AE | Asus Zenbook UX303LA-R4390H
Uživatelský avatar
Tomix
Moderátor
 
Příspěvky: 4558
Registrován: 17. 1. 2011
Bydliště: Velké Němčice
Poděkoval: 54 ×
Získaná poděkování: 246 ×

Re: Radeon 9200 (Gigabyte GV-R9264DH)

Příspěvekod trodas » pon 19. srp 2013 13:20:45

NAJA - možná není legendární, ale já to chci spravit, aby to bylo funkční ;)

Tomix - Bočkovy ceny nařeš a neměl by je řešit nikdo. Jinak proč já postnul Digikey čísla součástek? Aby si to KAŽDEJ mohl najít. Kdo je línej, to je jeho problém...
http://www.digikey.com/product-detail/e ... ND/2347912 - 0,95$
http://www.digikey.com/product-search/e ... 93-3710-ND - 0,81$
http://www.digikey.com/product-search/e ... 89-1148-ND - 0,25$
http://www.digikey.com/product-search/e ... =P12917-ND - 0,31$

Tedy polymery Nichicon FP jsou za necelý dolar (18,3 anebo 15,6Kč), ne za 51,- Kč (Xcon ULR - jediný polymer co má v nabídce a shodou okolností i 1000uF.... jen na 16V (což je nanic pro tu kartu) a ne na 6,3V, jaké jsem použil já.
"It is dangerous to be right in matters on which the established authorities are wrong." - Voltaire
"I believe that all the people who stand to profit by a war and who help provoke it should be shot on the first day it starts..." - Hemingway
Uživatelský avatar
trodas
Transmeta Crusoe
 
Příspěvky: 908
Registrován: 26. 9. 2012
Bydliště: Přerov
Poděkoval: 14 ×
Získaná poděkování: 8 ×


Zpět na Ztišení, modifikace hardwaru

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník