PC po OC startuje na dvakrát.

Jak přetaktovat, vhodný hardware, postupy, rekordy

PC po OC startuje na dvakrát.

Příspěvekod Steini » ned 20. bře 2016 12:22:27

Zdravím vás,
již delší dobu se potýkám se zajímavým problémem, kdy po jakémkoli OC procesoru (i5 2500K na desce MSI Z77-GD65) sestava nenaběhne na první pokus. ( tváří se vše v pořádku, ale nedá signál do monitoru, vypne se a okamžitě se nastartuje znovu, kdy již bez problému naběhne až do OS)
Pro představu jsem pořídil video.
https://www.youtube.com/watch?v=fIIkkbr ... e=youtu.be
Kompletní nastavení biosu
Obrázek

S tímto problémem se potýkám již více než dva roky a za tu dobu jsem měnil následující komponenty, avšak problém přetrvává:
1, zákaldní desku z Gigabyte z68 na současnou MSI (odešla sama, byla bazarová)
2, VGA z gtx660 na gtx970
3, zdroj corsair HX520 na SeaSonic G-750 SSR-750RM
4, ssd crucial 64 na crucial 250gb

Testy stability v OCCT, Prime 95 atd jsou v pořádku, teploty všech komponent taktéž. (CPU max 70c pod Noctuou NH-C14 při 4,5ghz).
Je dost možné, že mám nějak špatně nastaven Bios, proto bych byl moc vděčný, když by na to někdo zkušenější mrknul.
Díky moc za jakoukoli pomoc.
Steini
Zilog Z80000
 
Příspěvky: 118
Registrován: 23. 8. 2008
Poděkoval: 0 ×
Získaná poděkování: 0 ×

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: PC po OC startuje na dvakrát.

Příspěvekod NAJA » pon 21. bře 2016 6:59:51

Zkus změnit ACPI standby state .
NAJA
AMD Athlon 64 X2
 
Příspěvky: 3145
Registrován: 8. 12. 2008
Poděkoval: 5 ×
Získaná poděkování: 142 ×

Re: PC po OC startuje na dvakrát.

Příspěvekod Steini » úte 22. bře 2016 23:12:46

Bohužel tam mám jen dvě volby S1 a S3, při S1 zůstává PC bežet a nevypne se...
Steini
Zilog Z80000
 
Příspěvky: 118
Registrován: 23. 8. 2008
Poděkoval: 0 ×
Získaná poděkování: 0 ×

Re: PC po OC startuje na dvakrát.

Příspěvekod NAJA » stř 23. bře 2016 6:08:09

No , a co to dělá při volbě S3 ?
Pokud tam není volba DISABLED tak se mrkni na novější verze BIOSŮ a zkus ho přehrát .
NAJA
AMD Athlon 64 X2
 
Příspěvky: 3145
Registrován: 8. 12. 2008
Poděkoval: 5 ×
Získaná poděkování: 142 ×

Re: PC po OC startuje na dvakrát.

Příspěvekod Steini » stř 23. bře 2016 21:15:50

S3 je výchozí, disabled tam není vůbec a bios mám poslední :(
Steini
Zilog Z80000
 
Příspěvky: 118
Registrován: 23. 8. 2008
Poděkoval: 0 ×
Získaná poděkování: 0 ×

Re: PC po OC startuje na dvakrát.

Příspěvekod NAJA » čtv 24. bře 2016 5:26:22

:hmm:
NAJA
AMD Athlon 64 X2
 
Příspěvky: 3145
Registrován: 8. 12. 2008
Poděkoval: 5 ×
Získaná poděkování: 142 ×

Re: PC po OC startuje na dvakrát.

Příspěvekod ifkopifko » čtv 24. bře 2016 8:15:27

Hm, neviem prečo by na to malo mať vplyv nastavenie sleep states, zrejme sa tu bavíme o boote z vypnutého stavu.

Taká otázka, na ten druhý pokus keď nabehne do OS, je systém skutočne pretaktovaný ako si to nastavil v BIOSe? Skontroluj to napríklad cez CPU-Z, alebo nejakými výkonovými benchmarkami a porovnaj to s nepretaktovaným systémom. Každopádne, v BIOSe/UEFI máš položku "OC retry count = 2". Skús tam dať niečo iné, či sa správanie zmení.
ifkopifko
Moderátor
 
Příspěvky: 2356
Registrován: 16. 10. 2008
Poděkoval: 5 ×
Získaná poděkování: 22 ×

Re: PC po OC startuje na dvakrát.

Příspěvekod Emil Pastelka » čtv 24. bře 2016 22:15:39

jj, taky mi ten stav připomíná reboot po chybě BIOSu. Prostě se nejprve pokusí spustit s manuálně nastavenou hodnotou a pokud to selže, restart a následné spuštění výchozí konfigurace.
Uživatelský avatar
Emil Pastelka
AMD Duron
 
Příspěvky: 1213
Registrován: 23. 11. 2009
Poděkoval: 15 ×
Získaná poděkování: 121 ×

Re: PC po OC startuje na dvakrát.

Příspěvekod Steini » pát 25. bře 2016 13:49:23

Ano,
systém je přetaktovaný, taky mě to napadlo, ale chová se naprosto standardně a stabilně i pod zátěžovými testy, veškeré změny v biosu jsou uloženy a bios žádnou chybovou hlašku ( klasika o přetaktování ) nehodí.
OC retry count jsem již taky zkoušel měnit, avšak beze změny.
Steini
Zilog Z80000
 
Příspěvky: 118
Registrován: 23. 8. 2008
Poděkoval: 0 ×
Získaná poděkování: 0 ×

Re: PC po OC startuje na dvakrát.

Příspěvekod NAJA » sob 26. bře 2016 8:25:41

A co tak o chloupek přidat Voltáže .
Vzpomínám si , že jsem měl doma kdysi compa co startoval nadvakrát a to dokonce bez OC . Zákazník si dokoupil RAM a doplnil do 4 slotů . Voltáž a časování bylo stejné ale jen to základní např. CL-9-10-9-27 ale ty další hodnoty se už neshodovaly snad ani jedna . Vypadalo to , že vždy se snaží nastartovat s rozhozenými hodnotami RAM a při samovolném restartu se to srovná protože EVEREST neukázal žádný rozdíl mezi moduly . Deska šupácká , možnosti nastavení v BIOSU skoro žádné .
Tak jsem tam zkusil nastavit vyšší voltáž u RAM a jakkoliv to bylo nelogické , tak šlo to nastartovat na poprvé :hmm:
U OC compu to může mít řešení podobné (zkusit zvednout voltáže)
NAJA
AMD Athlon 64 X2
 
Příspěvky: 3145
Registrován: 8. 12. 2008
Poděkoval: 5 ×
Získaná poděkování: 142 ×

Re: PC po OC startuje na dvakrát.

Příspěvekod Emil Pastelka » sob 26. bře 2016 15:19:51

Nelogické mi to nepřijde - prostě slabší modul pak zvládal i běh mimo specifikaci.
Uživatelský avatar
Emil Pastelka
AMD Duron
 
Příspěvky: 1213
Registrován: 23. 11. 2009
Poděkoval: 15 ×
Získaná poděkování: 121 ×

Re: PC po OC startuje na dvakrát.

Příspěvekod NAJA » ned 27. bře 2016 7:14:29

Emil Pastelka píše:Nelogické mi to nepřijde - prostě slabší modul pak zvládal i běh mimo specifikaci.


By mne zajímalo který byl tenkrát papírově slabší protože ty hodnoty byly jako na houpačce , střídaly se mezi sebou vyšší a nižší u obou párů pěkně střídavě . Ale jsem se tenkrát s tím nadrbal protože jsem je musel dávat do svého compu na DFI desku a tam jsem teprve zjistil ty rozdílnosti .
NAJA
AMD Athlon 64 X2
 
Příspěvky: 3145
Registrován: 8. 12. 2008
Poděkoval: 5 ×
Získaná poděkování: 142 ×

Re: PC po OC startuje na dvakrát.

Příspěvekod Emil Pastelka » ned 27. bře 2016 17:20:58

Připomíná mi to stav, který nastal v mém pracovním PC, když jsem vyměnil 16 (4*4) za 32(4*8) GB RAM. Vše se začalo chovat velmi nevyzpytatelně a objevovaly se chyby, které nešly nějak logicky spojit. Hrál jsem si i s voltáží modulů a stále nic. Protože jsem navýšení potřeboval víceméně jen kvůli jedné zakázce (kterou jsem už zdárně zakončil), vrátil jsem konfiguraci 16 GB. Mezi tím jsem zjistil, že většina čipových sad a desek z doby pořízení PC sice uvádí podporu až 32 GB RAM, ale výrobci tak nějak hřeší na to, že takovou konfiguraci moc uživatelů neosadí. Po nějaké době se objevil nový BIOS a od té doby je konfigurace s 32 GB OK.
Nejčastější chyby byly ve chvílích změny power state - například při vypínání, nebo při probuzení či přechodu do spánku. Při zatížení kupodivu nic. Také hodně zábavné je nalezení správné konfigurace zapojení, kdy ne vždy platí, že pořadí modulů (byť stejných) nehraje roli. Pro jistotu jsem si je polepil čísly.
Uživatelský avatar
Emil Pastelka
AMD Duron
 
Příspěvky: 1213
Registrován: 23. 11. 2009
Poděkoval: 15 ×
Získaná poděkování: 121 ×

Re: PC po OC startuje na dvakrát.

Příspěvekod Steini » úte 29. bře 2016 17:45:24

Tak ani zvýšení napětí RAM a poté i CPU nepomohlo, změna slotů také nic. Přestávám to řešit, beru to jako vlastnost desky... :( Každopádně díky za rady!
Steini
Zilog Z80000
 
Příspěvky: 118
Registrován: 23. 8. 2008
Poděkoval: 0 ×
Získaná poděkování: 0 ×


Zpět na Přetaktování

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník