Příliš vysoké napětí při přetaktování FX 6300?

Jak přetaktovat, vhodný hardware, postupy, rekordy

Příliš vysoké napětí při přetaktování FX 6300?

Příspěvekod Tondys » sob 21. bře 2015 11:01:26

Zdravím, přetaktoval jsem tento procesor na 4,5 GHz a abych docílil jakž takž nějaké stability, musel jsem zvýšit napětí o 0.15V tedy na 1.536V a je evidentní že by po mě procesor chtěl abych mu pustil ještě více. Ale podle všech doporučení, co jsem na internetu četl by se neměla překračovat hranice 1,5V a mnozí dosahují této frekvence při nepatrném a nebo vůbec zvýšeném napětí, tedy pokud to není nějaký fake. 0:) V jednom návodu jsem zase ale četl varování "nepřekračujte napětí +0.2V" do čehož bych se jistě vešel, ale nevím. Proto se raději ptám zkušenějších. ;)

Teploty mám v pořádku (procesor mi chladí věž od Gelidu GX-7). Základní desku mám MSI 970 GAMING a zdroj by to rovněž měl hravě utáhnout (NAXN ENP500AGT 500W).
Tondys
Intel 8008
 
Příspěvky: 12
Registrován: 21. 3. 2015
Poděkoval: 4 ×
Získaná poděkování: 0 ×

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: Příliš vysoké napětí při přetaktování FX 6300?

Příspěvekod Tondys » sob 21. bře 2015 13:01:03

Tady je screen :? Obrázek
Tondys
Intel 8008
 
Příspěvky: 12
Registrován: 21. 3. 2015
Poděkoval: 4 ×
Získaná poděkování: 0 ×

Re: Příliš vysoké napětí při přetaktování FX 6300?

Příspěvekod oneill » ned 22. bře 2015 0:54:54

1.55V se uvádí jako bezpečný strop.
Uživatelský avatar
oneill
Intel Celeron Conroe-L
 
Příspěvky: 2562
Registrován: 10. 2. 2008
Poděkoval: 2 ×
Získaná poděkování: 201 ×

Re: Příliš vysoké napětí při přetaktování FX 6300?

Příspěvekod Tondys » ned 22. bře 2015 9:59:41

Díky za odpověď. ;) Ještě bych měl tedy dotaz k té teplotě "Auxiliary", což v překladu asi znamená něco jako vedlejší teplota. Při napětí 1,55V se zdá frekvence 4,5 GHz stabilní, jenže při zátěžovém testu v Prime95 tato teplota, po deseti minutách, ukazuje hodnotu 96° C a dále by rostla, pokud bych test nezastavil. Je to něco čím bych se měl znepokojovat, nebo bych měl tuto teplotu prostě ignorovat?
Tondys
Intel 8008
 
Příspěvky: 12
Registrován: 21. 3. 2015
Poděkoval: 4 ×
Získaná poděkování: 0 ×

Re: Příliš vysoké napětí při přetaktování FX 6300?

Příspěvekod oneill » ned 22. bře 2015 12:50:15

U MSI by to měla být teplota VRM. Nad 100°C už to začíná být hraniční.
Uživatelský avatar
oneill
Intel Celeron Conroe-L
 
Příspěvky: 2562
Registrován: 10. 2. 2008
Poděkoval: 2 ×
Získaná poděkování: 201 ×

Re: Příliš vysoké napětí při přetaktování FX 6300?

Příspěvekod Tondys » ned 22. bře 2015 14:20:05

Díky, tak to zkusím delší než desetiminutový zátěžový test. :pisk:
Tondys
Intel 8008
 
Příspěvky: 12
Registrován: 21. 3. 2015
Poděkoval: 4 ×
Získaná poděkování: 0 ×

Re: Příliš vysoké napětí při přetaktování FX 6300?

Příspěvekod Tondys » ned 22. bře 2015 17:14:00

Vyřešeno.

Četl jsem si ještě jeden zajímavý článek o teplotách mosfetu ve kterém je tato nejzajímavější pasáž:

Uvedu malý příklad, mos-fet X při pokojové teplotě má udávané maximum 120A pulsně, což je takový průměrný, dnes užívaný mos-fet používaný napříč mnoha výrobci. Avšak když jej zahřejeme na 60°C, rázem nám mosfet podá maximálně 90A, když jdeme dál na 80°C tak máme již jen 60A… no a budeme pokračovat někam az ke 110°C kde zijstíme že mos-fet snese jen 20A, což je trochu problém, když náš CPU vyžaduje v zátěži po fázi ampér 50 že…

Z čehož jsem tomu porozuměl tak že bezpečnou hranicí mosfetů je ještě 80° C. S dalším nárůstem teplot se zvyšuje riziko kolapsu, nestability, přes 100° C pak jde už o riziko odpálení kaskády či přímo procesoru.

Z článku jsem si pak tedy vzal k srdci především tuto větu. :) Každopádně, hlídejte si teplotu, čim lacinejší-méně fázová deska, tím více jsou mos-fety zatěžovány!

Zapřemýšlel jsem tedy nad airflowem case, zda-li by se proudění vzduchu ještě nedalo nějak vymyslet. Nakonec jsem otočil jeden z větráků, čímž se rapidně snížila teplota VRM, nicméně o něco narostla teplota jader CPU, čímž jsem po 20 minutách zátěžového testu zjistil chybu na jednom vlákně. Takže jsem ještě vyhrabal ze zásob jeden malý (a hlučný větrák), kterým jsem zajistil lepší přívod vzduchu k věžovému chladiči, který si z něj tak lépe bere vzduch, než by jej sám vysával z perforace skříně. Tím se vyřešila i teplota jader CPU a test stabilně běžel po dobu 30 minut. Teploty se ustálily jak je vidět na obrázku.

Takže zbývá jen si pořídit méně hlučný větrák s většími lopatkami místo toho dosavadního záložního a bude vystaráno.

Ještě jednou díky za pomoc, která mi ušetřila nervy a umožnila mi tak průchod myšlení. ;)

Obrázek
Tondys
Intel 8008
 
Příspěvky: 12
Registrován: 21. 3. 2015
Poděkoval: 4 ×
Získaná poděkování: 0 ×

Re: Příliš vysoké napětí při přetaktování FX 6300?

Příspěvekod berazde » ned 22. bře 2015 20:23:55

Chlazení napájecí kaskády je u platformy AMD docela problém. Když jsem testoval vodní bloky, tak jsem musel na napájecí kaskádu přidat ventilátor aby ji ofukoval. Potom jsem osadil vzduchový chladič (NH-D15), který částečně ofukoval i kaskádu a rázem bylo po problému. Je proto dobré myslet na dobrý airflow ve skříni.
Uživatelský avatar
berazde
Cyrix 6x86MX
 
Příspěvky: 656
Registrován: 13. 11. 2007
Bydliště: Kozojedy
Poděkoval: 2 ×
Získaná poděkování: 9 ×

Re: Příliš vysoké napětí při přetaktování FX 6300?

Příspěvekod Tomix » ned 22. bře 2015 21:24:28

...nebo při koupi na tohle myslet a koupit výkonný chladič typu box, co ofukuje VRM (například Noctua C14).
Core i5 4670K | Scythe Mugen 4 | GTX 760 Hawk | Asus Gryphon Z87 | 16 GB DDR3L Crucial VLP | Delta DPS-500QB | Samsung 840 EVO | Mionix Avior 8200 | NEC EA244WMi | Denon PMA-720AE | Asus Zenbook UX303LA-R4390H
Uživatelský avatar
Tomix
Moderátor
 
Příspěvky: 4558
Registrován: 17. 1. 2011
Bydliště: Velké Němčice
Poděkoval: 54 ×
Získaná poděkování: 246 ×

Re: Příliš vysoké napětí při přetaktování FX 6300?

Příspěvekod Tondys » ned 22. bře 2015 21:43:24

No jasně. Já jsem si jí pořídil kvůli nízkým investičním nákladům a s MSI R9 280 GAMING 3G mi všechno jede na plné detaily. ;)
Tondys
Intel 8008
 
Příspěvky: 12
Registrován: 21. 3. 2015
Poděkoval: 4 ×
Získaná poděkování: 0 ×

Re: Příliš vysoké napětí při přetaktování FX 6300?

Příspěvekod Tondys » ned 22. bře 2015 21:48:04

Tomix píše:...nebo při koupi na tohle myslet a koupit výkonný chladič typu box, co ofukuje VRM (například Noctua C14).


Tohle byl můj první sestavovaný počítač a měl jsem hrozně málo peněz, takže jsem se všechno učil za pochodu. Jinak tady je teď celý, jak vypadá. ;) http://www.czc.cz/3mv7o6l3s8j7u8gf9nbaj1da04/seznam
Tondys
Intel 8008
 
Příspěvky: 12
Registrován: 21. 3. 2015
Poděkoval: 4 ×
Získaná poděkování: 0 ×

Re: Příliš vysoké napětí při přetaktování FX 6300?

Příspěvekod Tomix » ned 22. bře 2015 23:18:19

Škoda že jsi nepřišel pro radu, třeba zdroj je teda děs. A Gelid je dneska out, kdyby jsi připlatil stovku, máš Scythe Mugen Max, což je chladič úplně na jiné úrovni. Skříň za ty prachy taky nic moc a vysoký chladič na RAM...
Core i5 4670K | Scythe Mugen 4 | GTX 760 Hawk | Asus Gryphon Z87 | 16 GB DDR3L Crucial VLP | Delta DPS-500QB | Samsung 840 EVO | Mionix Avior 8200 | NEC EA244WMi | Denon PMA-720AE | Asus Zenbook UX303LA-R4390H
Uživatelský avatar
Tomix
Moderátor
 
Příspěvky: 4558
Registrován: 17. 1. 2011
Bydliště: Velké Němčice
Poděkoval: 54 ×
Získaná poděkování: 246 ×

Re: Příliš vysoké napětí při přetaktování FX 6300?

Příspěvekod Tondys » ned 22. bře 2015 23:35:28

No, dneska bych byl také moudřejší. Ber v potaz že když jsem si začal dělat představu a kupovat komponenty tak jsem ani nevěděl co je to severní můstek. :) A navíc jsem původně měl představu o mnohem nižším rozpočtu, než co jsem do toho nakonec vrazil... ;)
Tondys
Intel 8008
 
Příspěvky: 12
Registrován: 21. 3. 2015
Poděkoval: 4 ×
Získaná poděkování: 0 ×

Re: Příliš vysoké napětí při přetaktování FX 6300?

Příspěvekod Tondys » pon 23. bře 2015 0:06:09

A jinak teda ještě jsem si jej musel, po té Tvé lehké kritice, znovu prohlédnout a vypadá fakt krásně. Škoda že nemám kvalitní foťák, abych Ti ukázal jak vypadá, ale opravdu jsem moc spokojen. 8) Vím že jsem si mohl pořídit třeba Seasonic, ale ten na pohled vypadá příliš lacině, nemá tu krásnou matnou barvu a ty modré žebřiny na ramkách, modře podsvícené tou obrovskou věží s modrým čtvercovým větrákem... <3 :D
Tondys
Intel 8008
 
Příspěvky: 12
Registrován: 21. 3. 2015
Poděkoval: 4 ×
Získaná poděkování: 0 ×


Zpět na Přetaktování

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků

cron