Core 2 Duo vs. Core i3-6100

Intel, AMD, VIA, IBM, ...

Core 2 Duo vs. Core i3-6100

Příspěvekod Lukfi » sob 07. kvě 2016 12:29:54

Ahoj, uvažuji o upgrade svého Édition Spéciale. Zatím mě zaujalo Core i3-6100 (Skylake 2C/4T @ 3,7 GHz). V testech, které jsem viděl, si zpravidla obhájí cenu proti Celeronům G4400/G4500, kterým chybí HT, a naopak i5-6600 vychází typicky tak o třetinu líp, ale za dvakrát tolik peněz.
Tuší někdo, jaké zlepšení se dá čekat oproti Core 2 Duo E8500 na 3,8 GHz?
(╯°□°)╯︵ ┻━┻
Uživatelský avatar
Lukfi
Gillette Fusion Phenom
 
Příspěvky: 5224
Registrován: 11. 3. 2008
Bydliště: Praha
Poděkoval: 7 ×
Získaná poděkování: 29 ×

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: Core 2 Duo vs. Core i3-6100

Příspěvekod ifkopifko » sob 07. kvě 2016 21:11:41

Zdar. :)
No, tak s tým i5 vs i3, nemal by si to počítať len podľa ceny CPU, ale podľa ceny celého základu (CPU+MB+RAM napríklad).

Ja osobne som prechádzal z C2D E7300 na 3,2GHz na Ivy Bridge i5-3470 na 3,8-4 GHz a rozdiel by som povedal ako kde... V bežných veciach (web, kancelária, atď.) som si rozdiel ani nevšimol.
Samozrejme, pri video encodingu je to veľký rozdiel. Veľké plus je aj to, že ak dám encode na 2 jadrá, tak systém môžem na bežné veci ďalej používať bez nejakého obmedzenia.
Niektoré hry, ktoré vyložene nemajú radi C2D platformu (Skyrim napr), tak aj tam je cítiť rozdiel, ale keďže sa už aj tak takmer nehrávam, tak neviem objektívne posúdiť v nejakej väčšej vzorke hier.

Ak tak túžiš po upgrade, tak by som sa asi skôr obzeral po bazároch, či nenatrafíš na Haswell i5 za dobrú cenu... to by som ja uprednostnil pred Skylake i3.
ifkopifko
Moderátor
 
Příspěvky: 2356
Registrován: 16. 10. 2008
Poděkoval: 5 ×
Získaná poděkování: 22 ×

Re: Core 2 Duo vs. Core i3-6100

Příspěvekod Lukfi » sob 07. kvě 2016 22:58:37

Vím, vím, deska a paměti samozřejmě nebudou zadarmo.

Já zas tolik náročných věcí na tom PC nedělám - hry hraju spíš méně náročné, které i ten C2D nějak zvládne (i když občas už se taky projeví, že toho výkonu není úplně nazbyt), rendering ani video nedělám. Letos bych si ale asi chtěl zahrát Deus Ex: Mankind Divided a tam je v minimálních nárocích čtyřjádro (uvádějí Phenom II X4), takže nevím, jak se s tím C2D popasuje.

Divím se ale, že nepozoruješ rozdíl na webu - spousta webů je dneska prasecky napsaných a plných reklamy, takže Firefoxu trvá několik vteřin je přechroustat. Možná bych tedy spíš než C2D měl vyhodit Firefox :twisted evil: - bohužel jiné prohlížeče jsou zase horší v celkové použitelnosti.

Občas používám domácí PC na práci a zdá se mi, že na naše ETL joby je C2D bez zjevného důvodu pomalejší než firemní laptop s 2C/4T Haswellem. Někdy to schválně proměřím (teď je bohužel C2D neprovozní, chcípla mu grafická karta a náhradní žádnou nemám). Navíc, když toho víc běží v pozadí, interakce s aplikacemi není tak svižná jako na tom Haswellu. Možná je to dané i RAM, laptop má 16 GB, můj má 8 GB a víc čipset nepobere. To teda není úplně pádný důvod k upgrade, protože home office mám tak desetkrát do roka :hmm:

Čtyřjádra na bazarech moc nejsou, a když, tak nejčastěji Lynnfieldy (i5-750, i7-860) a Sandy Bridge. Obecně procesory ztrácejí hodnotu hodně pomalu a Haswelly za dobrou cenu jsou naprosto vyloučené :nikdy: Takové i5-2500K by sice bylo upgrade, ale ty už zase nejsou nejlevnější. Plus bych rád modernější desku - aby měla nejen SATA 6 Gb/s a PCIe 3.0, ale do budoucna by mohlo být zajímavé mít slot M.2 s podporou NVMe. Takže čtyřjádro asi ne, rozhodování je spíš mezi i3 a E8500. Ne, že bych na to neměl peníze (měl bych, klidně na Core i7), ale tak nějak z principu si nechci kupovat BMW 7, abych s ním jezdil nakupovat do Normy. I když... s i7 bych měl spolehlivě vystaráno tak na patnáct let dopředu :)

Jedním z argumentů pro upgrade je taky toto: https://blogs.windows.com/windowsexperi ... -end-soon/ - po 29. červenci už nebude možné povýšit Windows 8/8.1 na 10. Takže pokud stihnu do té doby pořídit novou desku s procesorem, ušetřím (alespoň na nějaký čas?) za licenci na Windows.
(╯°□°)╯︵ ┻━┻
Uživatelský avatar
Lukfi
Gillette Fusion Phenom
 
Příspěvky: 5224
Registrován: 11. 3. 2008
Bydliště: Praha
Poděkoval: 7 ×
Získaná poděkování: 29 ×

Re: Core 2 Duo vs. Core i3-6100

Příspěvekod ifkopifko » ned 08. kvě 2016 9:28:21

Na Sandy/Ivy platformu už však nekúpiš novú slušnú dosku... dosku by som použitú asi nekupoval (pokiaľ nemá ešte záruku). Aj preto sa tie CPU predávajú za dobré ceny, hoci výkonu majú ešte dosť.
Je mi jasné, že Haswell i5 sa na bazári za dobrú cenu nevyskytuje, ale z času na čas sa stane. :)

Inak hej, pri brúzdaní na webe tam asi nejaký malý rozdiel je, ale podľa mňa nič zásadné, čo by ospravedlňovalo upgrade. Možno len nechodím na tie správne stránky... :)

Čo sa práce v pozadí týka, tak to podľa mňa je skôr architektúrou systému/platformy. Predsa len, C2D je posledná platforma s FSB a oddeleným pamäťovým radičom (teda keď nepočítam Clarkdale, ale tam už bola QPI).
ifkopifko
Moderátor
 
Příspěvky: 2356
Registrován: 16. 10. 2008
Poděkoval: 5 ×
Získaná poděkování: 22 ×

Re: Core 2 Duo vs. Core i3-6100

Příspěvekod Lukfi » ned 08. kvě 2016 10:23:55

Na Aukru jsem aktuálně našel:

i5-2500K za 3300 Kč
i7-2600 non-K za 3600 Kč
i5-3570K za 4400 Kč
i5-4460 za 5100 Kč

Jakékoliv rychlejší čtyřjádro z generace Haswell je za šest tisíc a víc, a za takové peníze se dá koupit i Skylake.
Core i5-2500K bude sice výkonné, ale za cenu vyšší spotřeby, rizika při nákupu desky, podpory jen PCIe 2.0...

Těch skrytých bottlenecků může být u C2D víc. Třeba řadič jen na SATA 3 Gb/s.
(╯°□°)╯︵ ┻━┻
Uživatelský avatar
Lukfi
Gillette Fusion Phenom
 
Příspěvky: 5224
Registrován: 11. 3. 2008
Bydliště: Praha
Poděkoval: 7 ×
Získaná poděkování: 29 ×

Re: Core 2 Duo vs. Core i3-6100

Příspěvekod ifkopifko » čtv 12. kvě 2016 9:02:10

Každopádne, ak by si náhodou upgradol, tak sem daj vedieť svoje dojmy. :)

P.S.: Ja osobne zvyknem pozerať na bazoši, ale jasné, ak sa cena secondhand PC približuje cene nového Skylake, tak jednoznačne kúpiť Skylake.
ifkopifko
Moderátor
 
Příspěvky: 2356
Registrován: 16. 10. 2008
Poděkoval: 5 ×
Získaná poděkování: 22 ×

Re: Core 2 Duo vs. Core i3-6100

Příspěvekod Lukfi » sob 21. kvě 2016 9:16:48

No máš pravdu, že na Bazoši jsou ty ceny trochu níž. Ale zase oproti Aukru vyšší riziko. Aktuálně tam někdo nabízí i5-4460 za 4300 Kč, i7-4770 za 4900 Kč (to je hodně zajímavý) a i5-6600K za 4500 Kč (to už je teda spíš podezřelý).
No, uvidíme. Kupovat to plánuju tak za měsíc až dva, aktuálně sháním hlavně grafickou kartu, protože mi GeForce GTX 560 Ti chcípla.
(╯°□°)╯︵ ┻━┻
Uživatelský avatar
Lukfi
Gillette Fusion Phenom
 
Příspěvky: 5224
Registrován: 11. 3. 2008
Bydliště: Praha
Poděkoval: 7 ×
Získaná poděkování: 29 ×

Re: Core 2 Duo vs. Core i3-6100

Příspěvekod Lukáš V. » sob 21. kvě 2016 10:34:37

Ty ceny starejch CPU se vůbec nesnižují. Před čtyřmi lety jsem kupoval nový Core i5-3450 za 4500 Kč. Dnes za to někteří pořád chtějí okolo 4000 Kč. :)

Cnews - Denní zpravodajství ze světa IT | Cnews Twitter | Sestava | CSFD | Steam
Můj Twitter

Necitujte celé předchozí příspěvky, neštvěte mě s userbary a barevnými podpisy.
Uživatelský avatar
Lukáš V.
Administrátor
 
Příspěvky: 3783
Registrován: 10. 10. 2007
Poděkoval: 0 ×
Získaná poděkování: 6 ×

Re: Core 2 Duo vs. Core i3-6100

Příspěvekod Lukfi » sob 21. kvě 2016 10:45:12

To bys musel hlouběji do historie. Někdo tam nabízí taky C2Q Q9550 za 1700 Kč.
(╯°□°)╯︵ ┻━┻
Uživatelský avatar
Lukfi
Gillette Fusion Phenom
 
Příspěvky: 5224
Registrován: 11. 3. 2008
Bydliště: Praha
Poděkoval: 7 ×
Získaná poděkování: 29 ×

Re: Core 2 Duo vs. Core i3-6100

Příspěvekod ifkopifko » ned 22. kvě 2016 21:04:13

Jasné že second-hand je riziko vždy, ale ja čo som kupoval, tak len s osobným prevzatím... to sa podľa mňa celkom dá.

No a čo sa cien týka, tak bežné ceny asi nie sú nič moc, ale z času na čas sa tam zjaví ničo celkom výhodné. Ja som svoj CPU kúpil pred rokom a pol za 100 EUR a nesťažujem sa... za taký CPU vtedy bežne predajcovia chceli 140 EUR.
Ale hej, C2D/C2Q išli s cenami dosť dole v poslednej dobe. Záujemcov o taký CPU totiž rapídne ubúda... rozumej, ľudí s funkčnými MB danej platformy.
ifkopifko
Moderátor
 
Příspěvky: 2356
Registrován: 16. 10. 2008
Poděkoval: 5 ×
Získaná poděkování: 22 ×

Re: Core 2 Duo vs. Core i3-6100

Příspěvekod Jan Olšan » čtv 09. čer 2016 20:29:15

Nazdar! (sorry, že jsem si to všiml až teď)

jestli ještě nemáš vyřešeno, tak mě napadlo tohle:

Teď se ze serverů hodně vyřazují Xeony E5-2600 generace Sandy Bridge, Ivy Bridge a zaplavuje to ebay. Protože to jsou velké počty, tak je převis nabídky a ty ceny jsou neporovnatelné s tím, za co se v bazarech střílejí desktop čtyřjádra. Zkus vyhledat třeba xeon e5-2670 (2,6-3,3 GHz osmijádro).

Musel bys mít desku X79, která ho podporuje (našel jsem tohle, snad je to bez chyb: http://www.cpu-upgrade.com/CPUs/Intel/X ... oards.html ), co už není nejmodernější a taky asi nebude zas tak snadný ji sehnat výhodně, ale pak by zase to CPU mělo mít dost rezervy - tedy aspoň v MT. V single to bude menší sláva, protože ty Xeony se IIRC nedají taktovat.

Takže pokud by se ti nepříčilo riskovat ebay, tak ty vyřazený Xeony by mohli být OK volba. Pak je ještě trochu problém v tom, že spotřeba platformy bude horší, idle myslím budeš mít docela výrazně horší, než s LGA 1151/LGA 1150.

Edit: No, na druhou stranu, pokud nebude ta deska fakt levná, tak se asi fakt vyplatí spíš koupit něco dnešního.
Uživatelský avatar
Jan Olšan
VIA C7
 
Příspěvky: 1173
Registrován: 27. 3. 2012
Poděkoval: 3 ×
Získaná poděkování: 10 ×

Re: Core 2 Duo vs. Core i3-6100

Příspěvekod Lukfi » čtv 09. čer 2016 21:26:34

Ahoj, díky za příspěvek do diskuze. Vyřešený to ještě není, hodlám se tomu věnovat v průběhu července.
Popravdě, z eBaye jsem ještě nic nekupoval, takže vůbec nevím, co od toho očekávat (placení, doprava). Kdybych stavěl pracovní stanici, tak by to byla hodně zajímavá volba, ale jelikož je to spíš na hraní, tak spíš sáhnu po něčem s vyšším single-thread výkonem a nižší spotřebou. Rád bych něco, co nebude brzdit moderní hry a nakrmí grafiku třídy Polaris 10 "Pro".

Btw, jak jsem psal zde:
Lukfi píše:Občas používám domácí PC na práci a zdá se mi, že na naše ETL joby je C2D bez zjevného důvodu pomalejší než firemní laptop s 2C/4T Haswellem.

tak příčinu velkých rozdílů jsem už objevil. Největší část rozdílu dělá virtuální stroj, na kterém je Oracle XE, a ve srovnání s databází nainstalovanou lokálně je nějak potuněný. Potom Haswell vyšel o cca třetinu lépe (plus mínus autobus, budu to muset proměřit ještě jednou a pořádně), což tedy není tak bombastické jako původní rozdíl nad 100 %, ale vzhledem k rozdílu v taktu to zase není vůbec zlé a odpovídá to tomu, co bych tak laicky očekával (+40 % díky novější architektuře, +30 % díky HT).
(╯°□°)╯︵ ┻━┻
Uživatelský avatar
Lukfi
Gillette Fusion Phenom
 
Příspěvky: 5224
Registrován: 11. 3. 2008
Bydliště: Praha
Poděkoval: 7 ×
Získaná poděkování: 29 ×

Re: Core 2 Duo vs. Core i3-6100

Příspěvekod Lukfi » pát 29. črc 2016 10:29:43

ifkopifko píše:Každopádne, ak by si náhodou upgradol, tak sem daj vedieť svoje dojmy. :)

Zneužil jsem toho, že mi ještě neodebrali redaktorská práva...
http://www.cnews.cz/clanky/jak-jsem-pos ... do-duchodu
(╯°□°)╯︵ ┻━┻
Uživatelský avatar
Lukfi
Gillette Fusion Phenom
 
Příspěvky: 5224
Registrován: 11. 3. 2008
Bydliště: Praha
Poděkoval: 7 ×
Získaná poděkování: 29 ×

Re: Core 2 Duo vs. Core i3-6100

Příspěvekod qeg » pát 29. črc 2016 11:29:57

Nemáš v plánu na tom, zkoušet i nějaké pracovní věci, jako Visual Studio (či jiné IDE) a jednu, dvě virtuální mašiny? Aktuálně mám podobný "problém" jedu na 6 let starém notebook s Core i5, SSD a 8GB Ram a všiml jsem si, že už nejnovější Visuálko najíždí lehce pomaleji (jinak na ostatní věci, co dělám stále stačí úplně bohatě). Tak přemýšlím nad novým desktopem, abych si mohl i konečně zahrát Witchera 2 a 3 a i když peníze by byly i na nejvyšší high-end, tak se mi nechce zbytečně vyhazovat prachy za BMW7 :) A ještě nevím, zda čekat na Zen, kde by to 8 jádro už určitě stačilo nebo koupit rovnou teď i3 či i5.
qeg
Intel 80486 SX
 
Příspěvky: 239
Registrován: 25. 10. 2007
Poděkoval: 2 ×
Získaná poděkování: 0 ×

Re: Core 2 Duo vs. Core i3-6100

Příspěvekod Lukfi » pát 29. črc 2016 12:04:03

Mám to v plánu, jen někdy musím nainstalovat Linux. Zkoušel jsem Mint 18, ale na všem z rodiny Ubuntu 16.04 nefunguje naše VPNka :( pak jsem zkoušel openSUSE, ale neodborným zásahem jsem ho odpravil do věčných lovišť :mrgreen: takže asi nahodím LM17, to je osvědčené a funkční. Co vím, tak Eclipse nebo SQL Developer hodně žerou CPU při startu, takže tam asi bude nějaký rozdíl vidět (oproti C2D to ale neproměřím, z toho zbylo torzo - musel bych koupit minimálně nový zdroj). Pomoct by mohlo i SATA 6 Gb/s, 3 Gb/s sekvenční čtení z SSD omezovalo. Pro provoz virtuálek pak vidím přínos hlavně v těch 16 GB RAM (čipset pro C2D nepobral víc než 8 GB) - je tak možné mít nahozené nějaké macaté virtuálky a přitom pracovat s neméně nenasytnými aplikacemi.
(╯°□°)╯︵ ┻━┻
Uživatelský avatar
Lukfi
Gillette Fusion Phenom
 
Příspěvky: 5224
Registrován: 11. 3. 2008
Bydliště: Praha
Poděkoval: 7 ×
Získaná poděkování: 29 ×

Re: Core 2 Duo vs. Core i3-6100

Příspěvekod Lazar » pát 29. črc 2016 14:59:01

Při dostatku RAM se vyplatí například vytvořit ramdisk a nasměrovat na něj třeba cache prohlížeče.
Osobně používám tento: http://www.ltr-data.se/opencode.html/#ImDisk

Pozn. Vypadá to, že v aktuálním Virtualboxu 5.1.x v Mintu 18 (Cinnamon) zatím nejde 3D akcelerace.
Lazar
AMD Phenom II X6
 
Příspěvky: 12807
Registrován: 8. 7. 2008
Poděkoval: 7 ×
Získaná poděkování: 125 ×

Re: Core 2 Duo vs. Core i3-6100

Příspěvekod Jan Olšan » pát 29. črc 2016 15:21:44

To se hezky četlo.
Tak ať to dobře slouží! Jinak ta Fera 3 bude asi fakt overkill, pořídil jsem si dvojkovou na A10-6800K (100W oficiálně, nejspíš to v zátěži +- bude dávat) a asi i na ten to má zbytečnou kapacitu :)

Jinak jsem si taky říkal, že bych využil ten upgrade na W10 a zkusil sehnat něco novo-starýho tátovi do PC, co používá na Allplan (má z práce fajn notes, ale ten Allplan, kterej je pro změnu z nesouvisející živnosti, potřebuje LPT na hardlock), teď na to má úplně historickou K8. Ale nějak ten červenec uběhl jako nic a nestih jsme to. No co už.
Uživatelský avatar
Jan Olšan
VIA C7
 
Příspěvky: 1173
Registrován: 27. 3. 2012
Poděkoval: 3 ×
Získaná poděkování: 10 ×

Re: Core 2 Duo vs. Core i3-6100

Příspěvekod Lukfi » pát 29. črc 2016 16:15:09

Lazar píše:Při dostatku RAM se vyplatí například vytvořit ramdisk a nasměrovat na něj třeba cache prohlížeče.
Osobně používám tento: http://www.ltr-data.se/opencode.html/#ImDisk

Pozn. Vypadá to, že v aktuálním Virtualboxu 5.1.x v Mintu 18 (Cinnamon) zatím nejde 3D akcelerace.

Umí to automaticky mountovat image při startu a periodicky persistovat na disk?

To vím, že 3D akcelerace nejde. Na to je potřeba VMWare.

Jan Olšan píše:Jinak jsem si taky říkal, že bych využil ten upgrade na W10 a zkusil sehnat něco novo-starýho tátovi do PC, co používá na Allplan (má z práce fajn notes, ale ten Allplan, kterej je pro změnu z nesouvisející živnosti, potřebuje LPT na hardlock), teď na to má úplně historickou K8. Ale nějak ten červenec uběhl jako nic a nestih jsme to. No co už.

A to C2D bys nechtěl?
(╯°□°)╯︵ ┻━┻
Uživatelský avatar
Lukfi
Gillette Fusion Phenom
 
Příspěvky: 5224
Registrován: 11. 3. 2008
Bydliště: Praha
Poděkoval: 7 ×
Získaná poděkování: 29 ×

Re: Core 2 Duo vs. Core i3-6100

Příspěvekod SpaceExplo » pát 29. črc 2016 16:31:23

Jan Olšan píše:... potřebuje LPT na hardlock), teď na to má úplně historickou K8 ...

Pokud desktop, tak desky Intel DQ67OW, DQ67SW a DQ67EP maji vsechny LPT, podporujou SandyBridge, 32GB RAM a SW a OW maji i starej PCI slot. Na ebay se daji koupit do 60euro a starej SB by se do nich dal sehnat urcite taky.
SpaceExplo
NexGen Nx586
 
Příspěvky: 490
Registrován: 21. 9. 2012
Poděkoval: 14 ×
Získaná poděkování: 36 ×

Re: Core 2 Duo vs. Core i3-6100

Příspěvekod Lukfi » pát 29. črc 2016 16:35:26

Gigabyte GA-H110M-DS2 má taky LPT.
(╯°□°)╯︵ ┻━┻
Uživatelský avatar
Lukfi
Gillette Fusion Phenom
 
Příspěvky: 5224
Registrován: 11. 3. 2008
Bydliště: Praha
Poděkoval: 7 ×
Získaná poděkování: 29 ×

Re: Core 2 Duo vs. Core i3-6100

Příspěvekod Jan Olšan » pát 29. črc 2016 18:52:08

Jo, ten LPT není problém ani u dnešních desek, když se na něj myslí předem. Blbý je to jenom u těch notebooků, nebo když už člověk desku má, ale nemyslel předem (třeba moje nemá...).

C2D by asi bylo zlepšení. Ještě nevím, jak to provedu, aby to vyšlo co nejlevnějc (ono se do toho desktopu nikomu nechce moc investovat, když se to kromě toho CADu už jinak vůbec nepoužívá). Asi to bude chcít i jinou grafiku kvůli OpenGL 3.0, ale ještě se mi nepodařilo zjistit, jestli ty 2D plány, co se v tom dělají, i nějak potřebujou výkon, nebo stačí jen ta kompatibilita... mám pocit, že ještě zabere dost času, než s tím něco udělám :uff:
Uživatelský avatar
Jan Olšan
VIA C7
 
Příspěvky: 1173
Registrován: 27. 3. 2012
Poděkoval: 3 ×
Získaná poděkování: 10 ×


Zpět na Procesory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron