AMD Kaveri - „extra“ testy, GPGPU, přetaktování…

Intel, AMD, VIA, IBM, ...

Re: AMD Kaveri - „extra“ testy, GPGPU, přetaktování…

Příspěvekod flanker » stř 19. úno 2014 9:50:54

o to nejde, TDP není přímo úměrné teplotám a při zatížení iGPU a CPU může s BOXem překračovat TDPčko. CHlazení zas mírně snižuje praktický přínos.
Je toho tolik, že se mi to ani náhodou už nevejde do podpisu :-) [url=http://forum.cnews.cz/viewtopic.php?f=45&t=5275&start=1250]info o mně[/url]
Uživatelský avatar
flanker
AMD overclocker
 
Příspěvky: 5093
Registrován: 20. 10. 2007
Bydliště: Brno
Poděkoval: 20 ×
Získaná poděkování: 40 ×

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: AMD Kaveri - „extra“ testy, GPGPU, přetaktování…

Příspěvekod Arg » stř 19. úno 2014 13:04:41

myslím že jediný co můžu s naprostou jistotou říct je to, že teplota nemá žádný vliv na to jak se co podtaktovává
SFF Silverstone Sugo SG01B EVO, AsRock FM2A75M Pro4+, AMD Kaveri A10-7850K, 2x4GB Kingston HyperX Predator 2400MHz CL11, AMD Radeon R7 Spectre, CM GeminIIS + Prolimatech Ultra Sleek Vortex 120mm, be quiet! Pure Power L8 300W
Uživatelský avatar
Arg
AMD Athlon XP
 
Příspěvky: 1884
Registrován: 17. 6. 2008
Poděkoval: 0 ×
Získaná poděkování: 4 ×

Re: AMD Kaveri - „extra“ testy, GPGPU, přetaktování…

Příspěvekod flanker » stř 19. úno 2014 14:55:22

s nižší teplotou je nižší průměrná spotřeba. Může to dělat třeba i 5-10W. Ono vlastně každý CPU je udělán tak, že překračuje v určitém vytížení své TDP, jsou tam skoky,kdy se dostává nad TDP a pokud jsou delší, nejspíš právě dochází k snižování P-state stavu.
Je toho tolik, že se mi to ani náhodou už nevejde do podpisu :-) [url=http://forum.cnews.cz/viewtopic.php?f=45&t=5275&start=1250]info o mně[/url]
Uživatelský avatar
flanker
AMD overclocker
 
Příspěvky: 5093
Registrován: 20. 10. 2007
Bydliště: Brno
Poděkoval: 20 ×
Získaná poděkování: 40 ×

Re: AMD Kaveri - „extra“ testy, GPGPU, přetaktování…

Příspěvekod Arg » stř 19. úno 2014 15:24:22

to zní logicky, jenomže jakmile je u Kaveri iGPU zátěž, letí CPU na 3GHz.... to je právě moment když začne stoupat teplota, ta samozřejmě stoupá, proč teda na začátku mám 3GHz když je teplota nižší než po 20ti minutovým hraní kdy mě občas (bez změny teploty) skočí frekvence CPU i na 3.5GHz nebo 4.0GHz a pak se zas vrátí na 3.0GHz, prostě tohle chování nemá nic s teplotou společnýho, pokud by frekvence měnil podle toho jak stoupá teplota a teda na začátku třeba chvilku podržel 4.0GHz a se stoupajcí teplotou klesl na 3.5 a později na 3.0GHz tak budiž, ale takhle se to nechová

jako jasně, vliv teploty na TDP nepochybně, ale ne v měřítku kdy by bylo možný tohle chování přisoudit teplotě
SFF Silverstone Sugo SG01B EVO, AsRock FM2A75M Pro4+, AMD Kaveri A10-7850K, 2x4GB Kingston HyperX Predator 2400MHz CL11, AMD Radeon R7 Spectre, CM GeminIIS + Prolimatech Ultra Sleek Vortex 120mm, be quiet! Pure Power L8 300W
Uživatelský avatar
Arg
AMD Athlon XP
 
Příspěvky: 1884
Registrován: 17. 6. 2008
Poděkoval: 0 ×
Získaná poděkování: 4 ×

Re: AMD Kaveri - „extra“ testy, GPGPU, přetaktování…

Příspěvekod del42sa » stř 19. úno 2014 15:31:31

Ale takhle to přece nemůže normálně chovat, pokud se ten čip nepřehřívá nebo nemám úmyslně nastaveno konfigurovatelné TDP na nějakou nižší hodnotu, tak se to nemá co snižovat.
Uživatelský avatar
del42sa
Intel Pentium
 
Příspěvky: 408
Registrován: 6. 12. 2009
Poděkoval: 2 ×
Získaná poděkování: 3 ×

Re: AMD Kaveri - „extra“ testy, GPGPU, přetaktování…

Příspěvekod del42sa » čtv 20. úno 2014 17:49:01

zdá se že více uživatelů pozoruje podobné chování :oops: :evil: :

http://forums.overclockers.co.uk/showpost.php?s=164ad4b90481abcb8f6a2793da011660&p=25724120&postcount=766

http://www.overclock.net/t/1460028/amd-kaveri-a10-7850k-overclock-guide/220#post_21764564

Jen doufám, že se z toho nebude chtít AMD nějak vykecat s prohlášením, že je to tak v pořádku nebo že to je nějaká nová "super" vlastnost APU Kaveri :oops:

protože až se tohle dozví Docent, tak to na pctuningu pěkně rozmázne :zed:
Uživatelský avatar
del42sa
Intel Pentium
 
Příspěvky: 408
Registrován: 6. 12. 2009
Poděkoval: 2 ×
Získaná poděkování: 3 ×

Re: AMD Kaveri - „extra“ testy, GPGPU, přetaktování…

Příspěvekod flanker » čtv 20. úno 2014 23:00:36

já to odzkouším, až budu mít čip k dispozici.
Je toho tolik, že se mi to ani náhodou už nevejde do podpisu :-) [url=http://forum.cnews.cz/viewtopic.php?f=45&t=5275&start=1250]info o mně[/url]
Uživatelský avatar
flanker
AMD overclocker
 
Příspěvky: 5093
Registrován: 20. 10. 2007
Bydliště: Brno
Poděkoval: 20 ×
Získaná poděkování: 40 ×

Re: AMD Kaveri - „extra“ testy, GPGPU, přetaktování…

Příspěvekod ifkopifko » pát 21. úno 2014 9:32:06

A ste si istí, že neriešite v skutočnosti neexistujúci "problém"? Máte pocit, že to nejako obmedzuje výkon v hre?

Arg> Ty už si sám napísal, že nevieš či sa to náhodou nedeje na základe (ne)potreby výkonu. Skús to približne overiť v tom Skyrime, ak nájdeš miesto, kde ti frekvencia CPU stúpne nad 3GHz, spraviť save, a skúsiť to s "vychladnutým" APU loadnúť, či ťa to aj tak zrazí okamžite na 3GHz. Skús napríklad uložené testovacie pozície, ktoré používa Mirek (link má v recenziách), tam je to dosť o záťaži CPU, bude ale závisieť aj od nastavení, lebo ak je GPU vyťažené na maximum, tak môže kľudne CPU bežať na nižších frekvenciách.
Toto by sa možno dalo overiť aj tak, že na pozadí pustíš nejakú inú záťaž CPU, napríklad nejaký video encoding s nízkou prioritou. Pri takomto teste je ale dôležité, aby neklesli FPS pod stav bez tejto extra CPU záťaže, takže možno bude treba laborovať s počtom vlákien alebo zvoliť inú záťaž.

Tiež je ale možné, že to je skôr niečím ako "nedostupnosť výkonu", kvôli zdieľaným prostriedkom (konkrétne pamäťový systém). Keďže iGPU má zrejme prednosť, pre CPU sa nedostáva. Tak by bolo logické, že sa podtaktuje, aby zbytočne nežral a bol efektívnejší.

A ešte je možno v hre aj load balancing medzi CPU a iGPU. Pri záťaži iGPU možno skočí na akýsi "základný stav" s CPU na 3GHz a sleduje load na CPU a iGPU aby sa rozhodol kde pridá a kde uberie. To by ale malo fungovať v súvislosti s príkonom, keď ste ale nejakú zodpovednú fičúru v BIOSe vypli, tak by sa to diať nemalo... iba že by sa v skutočnosti nevypla, resp. aj vo vypnutom stave má nejaký strop, nad ktorý sa nedá dostať.

del42sa píše:Trinity ani Richland tímhle problémem netrpěly.

A to vieš odkiaľ? Možno zdieľali tento "problém" (prípadne aspoň čiastočne), len sa navonok takto očividne neprejavoval, keďže Trinity/Richland mali pravdepodobne "hlúpejšie" mechanizmy na ovládanie príkonu a balancovania záťaže medzi CPU a iGPU.

A ešte by ma zaujímalo, aké spoľahlivé je vlastne CPU-Z u moderných CPU, kedy každé jadro môže bežať na inej frekvencii.
ifkopifko
Moderátor
 
Příspěvky: 2357
Registrován: 16. 10. 2008
Poděkoval: 5 ×
Získaná poděkování: 22 ×

Re: AMD Kaveri - „extra“ testy, GPGPU, přetaktování…

Příspěvekod del42sa » pát 21. úno 2014 9:48:30

Ifkopifko : nejspíš proto, že jeden doma mám ve svém PC ? :roll:

Už Richland měl tohle vylepšené balancování spotřeby energie a stejný algoritmus je použit i v Kaveri. Richland ale samovolně takty CPU nesnižoval, pokud jsi v biosu nastavil natvrdo frekvenci CPU a měl dobré chlazení.

Ve hrách kde záleží i na výkonu CPU to bude výkon omezovat hodně.V hrách které jsou méně závisle na výkonu CPU to vadit nebude. Tohle throtllení může takto fungovat v nějakém automatickém režimu kontroly, kdy ten procesor bude držet svoje TDP (v biosu je přece i možnost toto TDP konfigurovat) Nejlépe v noteboocích. Tam je takové chování žádoucí, ale ne v desktopu.

Pokud ale dělám manuální OC v biosu, tak se to CPU musí řídít hodnotamu, které zadám do biosu nebo ? Na co potom taková možnost v biosu je, když si to APU stejně dělá co chce ? Tohle je nějaká chyba buď v biosech, na kterou se zatím ještě nepřišlo související s konfigurovatelným TDP viz. poslední update biosu u Asrocku a nebo je to chyba přímo v čipu, protože pokud si ten CPU sám mění nastavení násobiče, rozhodně to není v pořádku ! Tak nechápu tvoji snahu ten problém bagatelizovat obzvláště když ty to APU v počítači nemáš a vaříš tady akorát z vody a ze svých domněnek.....
Naposledy upravil del42sa dne pát 21. úno 2014 10:15:31, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
del42sa
Intel Pentium
 
Příspěvky: 408
Registrován: 6. 12. 2009
Poděkoval: 2 ×
Získaná poděkování: 3 ×

Re: AMD Kaveri - „extra“ testy, GPGPU, přetaktování…

Příspěvekod ifkopifko » pát 21. úno 2014 10:13:48

Samozrejme že sú to domniekny, veď je to tak v mojom poste jasne prezentované. Môj príspevok si však buď nečítal, alebo si ho len nepochopil.

Inak, throttlenie je podľa mňa v úplnom poriadku aj v desktope, pokiaľ neovplyvňuje výsledný výkon.

Odkiaľ máš tú istotu, že Richland má úplne identické mechanizmy load balancingu ako Kaveri?
ifkopifko
Moderátor
 
Příspěvky: 2357
Registrován: 16. 10. 2008
Poděkoval: 5 ×
Získaná poděkování: 22 ×

Re: AMD Kaveri - „extra“ testy, GPGPU, přetaktování…

Příspěvekod del42sa » pát 21. úno 2014 10:39:54

protože je to feature původem z Kaveri. Vzhledem k tomu, že Kaveri nabralo rok zpoždění, AMD použilo tento vylepšený power management u Richlandu (intelligent Boost), který vyplnil mezeru na trhu než bude hotové Kaveri APU.

Tady je docela podprobné info o tm jak to funguje :http://www.hotchips.org/wp-content/uploads/hc_archives/hc25/HC25.30-SoC2-epub/HC25.26.312-Richland_Hotchips25_PraveenDongara_FINAL_presented1.pdf

Tak jako tak , Richland si při manuálním nastavení frekvencí svoje hodnoty drží a nepodtaktovává se. Nedělá to ani Trinity. Llano jsem neměl, takže k tomu se vyjadřovat nebudu.
Uživatelský avatar
del42sa
Intel Pentium
 
Příspěvky: 408
Registrován: 6. 12. 2009
Poděkoval: 2 ×
Získaná poděkování: 3 ×

Re: AMD Kaveri - „extra“ testy, GPGPU, přetaktování…

Příspěvekod ifkopifko » pát 21. úno 2014 10:52:36

Schválne som ti tie dve slovíčka zvýraznil, aby si vedel o čom hovorím. Nemusí to nutne byť úplne identické a fakt, že sa to chová navonok inak (čo sa detekčných utilít týka) by skôr naznačoval opak. Čo ak napríklad desktopový Richland nemal všetky fičúry aktívne?

Každopádne, zopakujem otázku: Okiaľ vieš, že to znižovanie frekvencie je skutočný problém? Pozoruješ reálny prepad výkonu (FPS) napríklad oproti spomínanému Richlandu?
ifkopifko
Moderátor
 
Příspěvky: 2357
Registrován: 16. 10. 2008
Poděkoval: 5 ×
Získaná poděkování: 22 ×

Re: AMD Kaveri - „extra“ testy, GPGPU, přetaktování…

Příspěvekod del42sa » pát 21. úno 2014 11:02:54

Kdybych to nepozoroval, tak to tady nebudeme řešit nemyslíš ? Napsal jsem to snad dost jasně. V cpu limited hrách je to throttlení skutečný problém. Co se týče těch dvou zvýrazněných slovíček tak ty jsem zaregistroval a vzhledem k tomu, že stejný systém (měření teploty realtime on-die senzorem) využívá i nové power tune u Hawaii, není žádný důvod pochybovat o tom, že by Kaveri používalo něco jiného.
Uživatelský avatar
del42sa
Intel Pentium
 
Příspěvky: 408
Registrován: 6. 12. 2009
Poděkoval: 2 ×
Získaná poděkování: 3 ×

Re: AMD Kaveri - „extra“ testy, GPGPU, přetaktování…

Příspěvekod ifkopifko » pát 21. úno 2014 11:12:55

Nepochybne, všetky systémy riadenia príkonu využívajúce meranie teploty on-die senzorom sú predsa úplne identické... :he?: A to bez ohľadu na to, čo je to za čip.

Necháp ma zle, ak to reálne znižuje výkon v hrách (ako tvrdíš), tak snáď to opravia. Ak by to tak ale náhodou nebolo...
ifkopifko
Moderátor
 
Příspěvky: 2357
Registrován: 16. 10. 2008
Poděkoval: 5 ×
Získaná poděkování: 22 ×

Re: AMD Kaveri - „extra“ testy, GPGPU, přetaktování…

Příspěvekod del42sa » pát 21. úno 2014 11:23:47

Ifkopifko: já se tě snažím pochopit, ale přiznám se že to opravdu jde velmi těžko. :oops: Chápu plně tvoji myšlenku, že by mohlo jít o snižování frekvence CPU tam, kde to nemá vliv na herní výkon nebo kdy ten "inteligentní" power management mohl usoudit, že frekvence CPU běží zbytečně vysoko.

To všechno vypadá pěkně, ale je tu jeden háček. V momentě kdy nechám všechno rozhodování na této automatice, tak je takové chování samozřejmě v pořádku, protože ta se bude snažit udržet minimální možný příkon při maximálním výkonu.
Co když ale budu chtít přetaktovat ručně některé hodnoty v biosu ? Budu chtít dosáhnout maximální možný stabilní OC a ručně nastavím v biosu např. 4GHz pro CPU + 900MHz pro GPU + RAM na 2400MHz. Samozřejmě mám kvalitní chlazení a teplotní senzory ukazují hodnoty v normě. Přesto všechno se mi ale bude CPU nebo i GPU podtaktovávat na nižší hodnoty. Pořád si myslíš že se to takto má chovat ? :oops:
Uživatelský avatar
del42sa
Intel Pentium
 
Příspěvky: 408
Registrován: 6. 12. 2009
Poděkoval: 2 ×
Získaná poděkování: 3 ×

Re: AMD Kaveri - „extra“ testy, GPGPU, přetaktování…

Příspěvekod ifkopifko » pát 21. úno 2014 11:43:12

Také chovanie môže a nemusí byť správne. Stále to závisí od viacerých neznámych.

Podtaktovávanie len jedného, CPU alebo iGPU sme už prebrali... nepotreba výkonu lebo to nepodtaktované nestíha.

Ak sa ti podtaktováva CPU aj iGPU súčasne, tak to naznačuje limit spotreby (ktorý buď bugom v BIOSe nejde úplne vypnúť, alebo je to nejaký bezpečnostný limit, ktorý sa vypnúť dať ani nemá). Nie ale úplne nutne:
1. Lebo ak by napríklad iGPU nebolo vyťažené kvôli limitu pamäťového systému a kvôli tomu sa podtaktovávalo iGPU (údajne powertune umožňuje zmenu frekvencií vysokou kadenciou takže by to nebolo vylúčené), a z dôvodu nepotrebnosti vysokého CPU výkonu by zvolnil aj CPU.
2. Môže ísť o limit enginu hry (fps cap), to by ale nemal byť problém odhaliť.

Viem že vy ladiči by ste radi mali prístupné nastavenia úplne všetkého, ale ak niečo funguje na HW úrovni, tak to može byť nemožné, alebo aspoň nežiaduce. Ja osobne verím, že Kaveri má oproti Richlandu pokročilejšie riadenie príkonu, lebo imho v tomto stále zaostávajú za konkurenciou (momentálne za Intelom aj Nvidiou, ale pred Keplerom to bola Nvidia kto zaostával).
ifkopifko
Moderátor
 
Příspěvky: 2357
Registrován: 16. 10. 2008
Poděkoval: 5 ×
Získaná poděkování: 22 ×

Re: AMD Kaveri - „extra“ testy, GPGPU, přetaktování…

Příspěvekod Arg » pát 21. úno 2014 13:30:05

tohle chlapi nerozseknem, máme jen GPU load, CPU load(ten je na hovnajz protože ne-optimalizace), sledování frekvencí a údaje ze dvou teplotních čidel které mají nespecifikovanou polohu a programy je nedovedou dones solidně přečíst. To je k tomu abychom to odsud rozsekli málo, věřte že jsem nad tím už strávil spoustu hodin a nic logického co by to chování vysvětlovalo jsem nenašel

ifko: hledal jsem spojitost mezi nárůstem frekvence CPU a třeba chvilkovým poklesem vytížení GPU ale to tam prostě nebylo vidět, ale ty pozice pokud jsou opravdu CPU náročný tak zkusím, to je dobrej nápad
SFF Silverstone Sugo SG01B EVO, AsRock FM2A75M Pro4+, AMD Kaveri A10-7850K, 2x4GB Kingston HyperX Predator 2400MHz CL11, AMD Radeon R7 Spectre, CM GeminIIS + Prolimatech Ultra Sleek Vortex 120mm, be quiet! Pure Power L8 300W
Uživatelský avatar
Arg
AMD Athlon XP
 
Příspěvky: 1884
Registrován: 17. 6. 2008
Poděkoval: 0 ×
Získaná poděkování: 4 ×

Re: AMD Kaveri - „extra“ testy, GPGPU, přetaktování…

Příspěvekod ifkopifko » pát 21. úno 2014 13:40:11

Arg píše:hledal jsem spojitost mezi nárůstem frekvence CPU a třeba chvilkovým poklesem vytížení GPU ale to tam prostě nebylo vidět

Skús prípadne ten test, čo som napísal vyššie. Ono totiž nemusí dôjsť k poklesu vyťaženia GPU pri náraste frekvencie CPU. Mohlo len dôjsť k nárastu záťaže CPU nad nejaký threshold, kedy sa prepne na vyššiu frekvenciu, pričom GPU je stále zásobené "naplno".
Aj ty pociťuješ pri prepade CPU frekvencie nejaké spomalenie (FPS) oproti Richlandu, ktorý sa držal na +/- 4GHz?

EDIT: A k tým savegames, oni sú náročné na CPU a mňa limitujú, ale ja mám C2D s HD4830. Richland a Kaveri sú oveľa výkonnejšie čo sa CPU týka v tomto teste. Tam kde ja sedím na 22fps na Ultra detailoch dávajú tie APU s dedikovanou GK cca 40fps. Samozrejme, nehrám to na Ultra tým pádom, aj keď tieto miesta sú veľmi ojedinelé.
ifkopifko
Moderátor
 
Příspěvky: 2357
Registrován: 16. 10. 2008
Poděkoval: 5 ×
Získaná poděkování: 22 ×

Re: AMD Kaveri - „extra“ testy, GPGPU, přetaktování…

Příspěvekod Arg » pát 21. úno 2014 13:42:13

ne-e, žádné poklesy výkonu, APU podává naprosto vyrovnané výkony, vyrovnanější než Richland co se týče průběhu FPS a jejich poklesu
SFF Silverstone Sugo SG01B EVO, AsRock FM2A75M Pro4+, AMD Kaveri A10-7850K, 2x4GB Kingston HyperX Predator 2400MHz CL11, AMD Radeon R7 Spectre, CM GeminIIS + Prolimatech Ultra Sleek Vortex 120mm, be quiet! Pure Power L8 300W
Uživatelský avatar
Arg
AMD Athlon XP
 
Příspěvky: 1884
Registrován: 17. 6. 2008
Poděkoval: 0 ×
Získaná poděkování: 4 ×

Re: AMD Kaveri - „extra“ testy, GPGPU, přetaktování…

Příspěvekod del42sa » stř 26. úno 2014 19:56:13

zaměřil jsem se na problém kolísání frekvence CPU u Kaveri a společně s Joelem Hruskou z Extremtech jsme zjistili zajímavou věc.

1.) Potvrdil throttlení CPU i na A8-7600 (při zátěži GPU jde frekvence na 3.0GHz) http://i.imgur.com/1na67FG.jpg

2.) a to je mnohem zajímavější je že kolísající frekvence má velmi nepříznivý vliv na synchronizaci frejmů pomocí technologie frame pacing u crossfire respektive v režimu dual graphic.

porovnejte tyto dva grafy
Obrázek

Je to test Metro Last Light na Kaveri A10-7850k dohromady s R7 250 běžícím v dual graphic konfiguraci s posledními catalysty s podporou frame pacing.

Jediný rozdíl je, že vlevo je turbo core natvrdo vypnuto přes AMD overdrive a v pravo je turbo core povoleno. Co se vlastně děje: AMD software frame pacing využívá výkon CPU pro práci s jednotlivými frejmy z frame bufferu a jejich synchronizaci mezi dvěma GPU. Kolísání frekvence z 3,7 Ghz na 3.0GHz představuje 19% penaltu. Ta černá část grafu v pravo ukazuje, že nejde o jednorázový pokles frekvence, ale že frekvence pořád lítá nahoru a dolu.

pokud se zaměříme jen na framerate, tak pokles je relativně malý, 30.3 FPS versus
31.67 FPS s povoleným turbem. Ale podíváme-li se na frametimes - množství času, který trvá vykreslení frejmu v testu - 1% frametimes (myšleno 1% nejhoršího možného času) představuje 73.5ms (14 FPS) pro režim s povoleným Turbem a 50.8ms (20 FPS) pro verzi s Turbo Mode Disabled.

(Je to obrácený vztah mezi časem snímků a snímkovou frekvencí - nižší frametimes = rychlejší framerate).

Ten rozdíl je dost velký na to aby byl vizuálně postřehnutelný a zároveň odpovídá na důležitou otázku. Během testu dual graphic Joel zjistil jak rozkolísané frame rates byly a přisuzoval to pouze špatné optimalizaci. Úroveň microstutteringu byla totiž horší než při testu A10-6800k + 6570 GPU které testoval v roce 2012.

Teď už víme, co tento problém způsobuje a jak tomuto problému předejít. Než bude k dispozici náprava od AMD, tak je třeba pomocí AOD vypnout turbo mode , případně zkusit vypnout všechny power save featury v biosu jako AMP, C6, atd.)

This suggests that the problem is really being caused by an erratic Turbo
Mode that constantly jerks clock speed up or down. Every time the core
transitions to a lower or higher clock speed, there's a blip in
performance. If the chip is doing that a great deal, it has a huge impact
on perf. That seems to be what we're seeing.


Předpokládám, že velmi brzy vyjde na Extremetech článek na toto téma.
Uživatelský avatar
del42sa
Intel Pentium
 
Příspěvky: 408
Registrován: 6. 12. 2009
Poděkoval: 2 ×
Získaná poděkování: 3 ×

Re: AMD Kaveri - „extra“ testy, GPGPU, přetaktování…

Příspěvekod flanker » pon 03. bře 2014 17:42:10

Je toho tolik, že se mi to ani náhodou už nevejde do podpisu :-) [url=http://forum.cnews.cz/viewtopic.php?f=45&t=5275&start=1250]info o mně[/url]
Uživatelský avatar
flanker
AMD overclocker
 
Příspěvky: 5093
Registrován: 20. 10. 2007
Bydliště: Brno
Poděkoval: 20 ×
Získaná poděkování: 40 ×

Re: AMD Kaveri - „extra“ testy, GPGPU, přetaktování…

Příspěvekod del42sa » úte 04. bře 2014 10:32:28

slibovaný test z Extremetech : http://www.extremetech.com/computing/177099-secrets-of-steamroller-digging-deep-into-amds-next-gen-core

podrobná analýza Steamroller architektury včetně slabých míst od Agnera Foga: http://semiaccurate.com/forums/showpost.php?p=208250&postcount=1517
Uživatelský avatar
del42sa
Intel Pentium
 
Příspěvky: 408
Registrován: 6. 12. 2009
Poděkoval: 2 ×
Získaná poděkování: 3 ×

Re: AMD Kaveri - „extra“ testy, GPGPU, přetaktování…

Příspěvekod del42sa » pát 07. bře 2014 20:57:06

rozbor Kaveri a problémů s turbem a CPU frekvencí http://www.extremetech.com/gaming/177668-turbo-trouble-amds-dual-graphics-is-bugged-introduces-game-breaking-frame-stutter

he other method is to disable AMD’s Master APM and CPB Mode settings from within your motherboard’s UEFI / BIOS. This will run the CPU at a constant clock speed. We tested both methods and found them equally effective in terms of resolving the problem. Note that simply setting a manual CPU multiplier will not fix the problem — our A10-7850K at 4.2GHz would still pull down to 3GHz when the GPU was loaded.


We don’t have a clear timetable on that, but AMD has taken the issue extremely seriously. I’ve had multiple conversations with company staff and sent over a great deal of data detailing exactly how and when the bug occurs. AMD has been very responsive on this issue — it’s been taking driver updates extremely seriously over the last 12 months — and hopes to know more soon.
Uživatelský avatar
del42sa
Intel Pentium
 
Příspěvky: 408
Registrován: 6. 12. 2009
Poděkoval: 2 ×
Získaná poděkování: 3 ×

Re: AMD Kaveri - „extra“ testy, GPGPU, přetaktování…

Příspěvekod Mirek Jahoda » sob 08. bře 2014 20:10:59

AMD’s Master APM and CPB Mode settings from within your motherboard’s UEFI / BIOS. This will run the CPU at a constant clock speed


Není pak ale problém to, že i v idle/desktopu to poběží na plných frekvencích s plným napětím a teda zbytečně vysokým příkonem? (momentálně tu ani jedno Kaveri nemám, takže nezkusím..,)
Uživatelský avatar
Mirek Jahoda
Administrátor
 
Příspěvky: 7514
Registrován: 31. 8. 2007
Bydliště: Brno
Poděkoval: 52 ×
Získaná poděkování: 52 ×

Re: AMD Kaveri - „extra“ testy, GPGPU, přetaktování…

Příspěvekod ifkopifko » ned 09. bře 2014 9:20:01

del42sa & Tralalák> Vašu OT debatu som opäť presunul do vlákna "AMD News". Dúfam, že sa to už do tretice nebude musieť opakovať.
ifkopifko
Moderátor
 
Příspěvky: 2357
Registrován: 16. 10. 2008
Poděkoval: 5 ×
Získaná poděkování: 22 ×

PředchozíDalší

Zpět na Procesory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron