AMD news...

Intel, AMD, VIA, IBM, ...

Re: AMD news...

Příspěvekod Jan Olšan » pát 03. bře 2017 14:24:52

http://www.tomshardware.com/reviews/amd ... 51-11.html

Blázni ho pustili bez chladiče (ale je vidět, že odvod tepla do HS snad funguje dobře).

Jinak se tam taky píše, že backplaty na AM4 mají jinou výšku těch sloupků co jdou skrz PCB, takže a některý chladiče (když nemají celej ten systém vlastní a používají původní spodek z desky) s tím asi nepočítají a bude to chtít trošku bastlení.
Uživatelský avatar
Jan Olšan
VIA C7
 
Příspěvky: 1173
Registrován: 27. 3. 2012
Poděkoval: 3 ×
Získaná poděkování: 10 ×

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: AMD news...

Příspěvekod Jan Olšan » pát 03. bře 2017 17:12:18

https://www.computerbase.de/2017-03/ben ... vergleich/

Srovnání i s Phenomem X6, pokud ho někdo chcete vidět.
Uživatelský avatar
Jan Olšan
VIA C7
 
Příspěvky: 1173
Registrován: 27. 3. 2012
Poděkoval: 3 ×
Získaná poděkování: 10 ×

Re: AMD news...

Příspěvekod SpaceExplo » pát 03. bře 2017 17:14:51

Jan Olšan píše:Podle toho slajdu s nima minimálně značení počítá, měly by mít písmenko "T". Jestli nějaký vyjdou teď brzo, to těžko říct.

V kombinaci s tím čipsetem A300 by to mohlo být hodně minimalistický (akorát by to mělo asi málo portů SATA), i když samozřejmě je nutnost grafiky do PCIe.

Bylo by zajímavý, kdyby to TDP bylo 35W, ale podle toho grafu by asi bylo výhodnější překousnout 45W, kde to má o 40% výkonu víc (1150 CB).


Rekl bych, ze Zen-APU bude to pravy orechovy :-)
SpaceExplo
NexGen Nx586
 
Příspěvky: 490
Registrován: 21. 9. 2012
Poděkoval: 14 ×
Získaná poděkování: 36 ×

Re: AMD news...

Příspěvekod Lazar » pát 03. bře 2017 22:31:49

Výsledky různých benchmarků Ryzenu pod Linuxem (srovnání s jinými CPU).
http://openbenchmarking.org/s/AMD%20Ryzen
Lazar
AMD Phenom II X6
 
Příspěvky: 12807
Registrován: 8. 7. 2008
Poděkoval: 7 ×
Získaná poděkování: 125 ×

Re: AMD news...

Příspěvekod Jan Olšan » sob 04. bře 2017 15:12:06

x265 bude mít minimálně nějakej tuning pro Ryzen.

https://forum.doom9.org/showpost.php?p= ... count=4727
Uživatelský avatar
Jan Olšan
VIA C7
 
Příspěvky: 1173
Registrován: 27. 3. 2012
Poděkoval: 3 ×
Získaná poděkování: 10 ×

Re: AMD news...

Příspěvekod Jan Olšan » sob 04. bře 2017 23:57:06

The Stilt, post: 38775732, member: 366210 píše:I did some 3D testing and eventhou there is not nearly enough data to confirm it, I'd say the SMT regression is infact a Windows 10 related issue.
In 3D testing I did recently on Windows 10, the title which illustrated the biggest SMT regression was Total War: Warhammer.

All of these were recorded at 3.5GHz, 2133MHz MEMCLK with R9 Nano:

Windows 10 - 1080 Ultra DX11:

8C/16T - 49.39fps (Min), 72.36fps (Avg)
8C/8T - 57.16fps (Min), 72.46fps (Avg)

Windows 7 - 1080 Ultra DX11:

8C/16T - 62.33fps (Min), 78.18fps (Avg)
8C/8T - 62.00fps (Min), 73.22fps (Avg)

At the moment this is just pure speculation as there were variables, which could not be isolated.
Windows 10 figures were recorded using PresentMon (OCAT), however with Windows 7 it was necessary to use Fraps.


https://forums.anandtech.com/threads/ry ... t-38775732

A taky: https://forums.anandtech.com/threads/ry ... t-38773988

Same driver version, same everything else.
17.8% faster than Win 10 :rolleyes:
Uživatelský avatar
Jan Olšan
VIA C7
 
Příspěvky: 1173
Registrován: 27. 3. 2012
Poděkoval: 3 ×
Získaná poděkování: 10 ×

Re: AMD news...

Příspěvekod SpaceExplo » ned 05. bře 2017 20:54:48

Ano, proto se v "enterprise" segmentu uz davno vzilo spojeni "WIntel" :-(

Trochu (dopadem) mi to pripomina situaci s Bulldozerama, kdyz se podivate na testy na phoronixu (automatizovane a kdykoli zreprodukovatelne) tak FX na tom byli na Linuxu vyrazne lepe nez pod Woknama.
Problem je, ze i kdyby Linux ukazal, ze ten CPU je "v pohode" (nebo treba i lepsi nez konkurence), vetsina lidi stejne pouziva Windows, takze je to ve finale jedno :-(
SpaceExplo
NexGen Nx586
 
Příspěvky: 490
Registrován: 21. 9. 2012
Poděkoval: 14 ×
Získaná poděkování: 36 ×

Re: AMD news...

Příspěvekod Jan Olšan » pon 06. bře 2017 18:31:59

AnandTech už má v té databázi nějaké benchmarky pro R7 1700, 1700X, 1800X, takže se tam dají vyjet srovnávačky pro různá CPU, pokud se někdo chcete mrknout na něco speciálního.
http://www.anandtech.com/bench/product/1853?vs=1729

Trošku škoda, že mají ty svoje custom a trochu divný testy enkódování, místo x264 benchmarku HD 5 nebo FHD, případně toho Havliho x265 benchmarku, je tam aspoň ten starej x264 benchmark HD 3.0 (kterej ale nemá žádný AVX2 a taky asi neškáluje na větší počet jader v prvním průchodu).
Uživatelský avatar
Jan Olšan
VIA C7
 
Příspěvky: 1173
Registrován: 27. 3. 2012
Poděkoval: 3 ×
Získaná poděkování: 10 ×

Re: AMD news...

Příspěvekod Jan Olšan » pon 06. bře 2017 20:30:16

Uživatelský avatar
Jan Olšan
VIA C7
 
Příspěvky: 1173
Registrován: 27. 3. 2012
Poděkoval: 3 ×
Získaná poděkování: 10 ×

Re: AMD news...

Příspěvekod Jan Olšan » stř 08. bře 2017 13:38:16

Nezkoušel jste někdo rozšiforvat ten string co má Dresdenboy v avataru?
https://twitter.com/Dresdenboy/status/8 ... 9262291968

Obrázek: https://pbs.twimg.com/profile_images/83 ... 8QZY7P.jpg

Když jsem to zkoušel přečíst (neručím, že tam není někde chyba), tak mi vyšlo:

0110111100110010
0111010011101001
0111010100010101
1111010001111100
0010111001101111
0001000100010000
1111111111111111
0111000110011101
1101110110110101
1111001111110101
0101111111111110
0000000000000001
1111010110000000
1111111111111111

Když to dám rovnou do překladače do ASCII, tak to je maglajz, tak nevím, jesli je to ještě třeba vzít pozpátku, prohodit endianitu, XORovat nebo co...
Uživatelský avatar
Jan Olšan
VIA C7
 
Příspěvky: 1173
Registrován: 27. 3. 2012
Poděkoval: 3 ×
Získaná poděkování: 10 ×

Re: AMD news...

Příspěvekod SpaceExplo » stř 08. bře 2017 16:01:13

Co takhle po japonsku zprava nahore smerem dolu a pak doleva?
SpaceExplo
NexGen Nx586
 
Příspěvky: 490
Registrován: 21. 9. 2012
Poděkoval: 14 ×
Získaná poděkování: 36 ×

Re: AMD news...

Příspěvekod Jan Olšan » stř 08. bře 2017 22:47:04

No snad to není nějaká hrůza typu MPEG zig-zag scan :)

Obrázek
Uživatelský avatar
Jan Olšan
VIA C7
 
Příspěvky: 1173
Registrován: 27. 3. 2012
Poděkoval: 3 ×
Získaná poděkování: 10 ×

Re: AMD news...

Příspěvekod Lazar » čtv 09. bře 2017 9:28:55

Prováděl někdo herní testy Ryzenu s afinitou na čtyři jádra v rámci jednoho CCX (případně s vypnutým SMT)?
Lazar
AMD Phenom II X6
 
Příspěvky: 12807
Registrován: 8. 7. 2008
Poděkoval: 7 ×
Získaná poděkování: 125 ×

Re: AMD news...

Příspěvekod Jan Olšan » čtv 09. bře 2017 13:07:01

Docent na fóru PCTuningu. Teda jenom s nějakejma pár staršíma hrama, ale zlepšení tam měl. (I když teda na verdikt bych počkal až vyjde aktualizace toho nastavení spotřeby pro Ryzen pod W10)
Uživatelský avatar
Jan Olšan
VIA C7
 
Příspěvky: 1173
Registrován: 27. 3. 2012
Poděkoval: 3 ×
Získaná poděkování: 10 ×

Re: AMD news...

Příspěvekod Jan Olšan » čtv 09. bře 2017 15:59:54

Zahldl jsem na AT, že v linuxu se zřejmě dělají nějaké změny scheduleru, které by měly líp zohledňovat to uspořádání cache a Core Complexů na Zenu.

https://git.kernel.org/cgit/linux/kerne ... 9a8a85e08e
https://git.kernel.org/cgit/linux/kerne ... 2f377d9101

( https://forums.anandtech.com/threads/ry ... t-38784335 )
Uživatelský avatar
Jan Olšan
VIA C7
 
Příspěvky: 1173
Registrován: 27. 3. 2012
Poděkoval: 3 ×
Získaná poděkování: 10 ×

Re: AMD news...

Příspěvekod SpaceExplo » čtv 09. bře 2017 16:11:27

Jan Olšan píše:Zahldl jsem na AT, že v linuxu se zřejmě dělají nějaké změny scheduleru, které by měly líp zohledňovat to uspořádání cache a Core Complexů na Zenu.

https://git.kernel.org/cgit/linux/kerne ... 9a8a85e08e
https://git.kernel.org/cgit/linux/kerne ... 2f377d9101

( https://forums.anandtech.com/threads/ry ... t-38784335 )


A je to "commitovano" do gitu uz 5. Unora 2017, hmmm ...
SpaceExplo
NexGen Nx586
 
Příspěvky: 490
Registrován: 21. 9. 2012
Poděkoval: 14 ×
Získaná poděkování: 36 ×

Re: AMD news...

Příspěvekod Jan Olšan » čtv 09. bře 2017 16:13:34

Uživatelský avatar
Jan Olšan
VIA C7
 
Příspěvky: 1173
Registrován: 27. 3. 2012
Poděkoval: 3 ×
Získaná poděkování: 10 ×

Re: AMD news...

Příspěvekod SpaceExplo » čtv 09. bře 2017 16:43:11

Jan Olšan píše:https://twitter.com/MicrosoftHelps/status/839581647351738375

Tak snad se bude snažit i MS.

Mala zprava od MS supportu misto oficialniho prohlaseni, ze to fixnou? Je mi to velmi lito, ale tak nejak jsem pesimistou ohledne doby, kdy to bude (snad, nejak, mozna) opraveno/vyreseno.

Kazdopadne, pokud budeme chtit znat skutecny pomer vykonu mezi Xeon a Ryzen - budeme se muset (alespon v nejblizsi dobe) spolehnout na Linux. Coz nanestesti ale neznamena nic pro 98%-99% uzivatelu, protoze ti pouzivaji Windows :-(
SpaceExplo
NexGen Nx586
 
Příspěvky: 490
Registrován: 21. 9. 2012
Poděkoval: 14 ×
Získaná poděkování: 36 ×

Re: AMD news...

Příspěvekod Lazar » čtv 09. bře 2017 18:37:39

Ten ST výkon mne až tak netrápí (hrál jsem na Ath II X610e@3,2GHz/GTX960OC), ale nejasnosti ohledně (ne)schopností IOMMU mi příjdou znepokojivější. Tam se bohužel v objasňování, pokud vím, zatím moc nepokročilo.

ad cross OS srovnani (napr. i7 6700hq, GTX 960M)
Benchmark Uniqine Heaven 4.0 v nastaveni 640x360 windowed, OpenGL , vse Low/disabled
Linux 4.4.0-47: FPS: 183, Score: 4621, MinFPS: 16,3, MaxFPS 288
Windows 10: FPS: 198, Score: 4985, MinFPS: 12,2 MaxFPS: 305

Asi bude zajimavejsi sledovat pripadny pokrok v ramci vyvoje platformy (to co dlouhodobe cini na Phoronixu), nez se upinat ke cross-OS srovnani.

Pěkné představení ASRock X370 Taichi - mj. z pohledu Linuxu.
https://level1techs.com/video/asrock-x370-taichi-motherboard-review-ryzen
Po 10:15 zazní věta, že obě GK zapojené v PCIe 16x přímo od CPU jsou ve stejné IOMMU Group. :ne: :(
Je tam naznačena teoretická možnost umístit GK pro HostOS do PCI 16x (4x 2.0) obsluhovaného z X370 (IOMMU skupinu s PCIe 16x/8x z CPU vyhradit GuestOSu), ale s pravděpodobnými problémy ze strany UEFI(pomineme-li výkonostní omezení). Vše poskytováno X370 je na výpise v IOMMU Group 0. Naděje na SW řešení (split) umírá poslední, ale kdo ví.

Tak možná tu SW naděje přeci jen je, zatím prý údajně crashy (dvě GK ve dvou skupinách).
https://pbs.twimg.com/media/C6VkTydWMAE7Nnr.jpg:large
zdroj https://twitter.com/tekwendell/status/839187630315171843
Lazar
AMD Phenom II X6
 
Příspěvky: 12807
Registrován: 8. 7. 2008
Poděkoval: 7 ×
Získaná poděkování: 125 ×

Re: AMD news...

Příspěvekod Jan Olšan » sob 11. bře 2017 22:36:51

Uživatelský avatar
Jan Olšan
VIA C7
 
Příspěvky: 1173
Registrován: 27. 3. 2012
Poděkoval: 3 ×
Získaná poděkování: 10 ×

Re: AMD news...

Příspěvekod Lazar » sob 11. bře 2017 23:28:27

S přijetím závěru článku bych byl opatrný, přijde mi že komentáře pod ním mají možná blíž k realitě.

Při zatížení jedním vláknem autor článku asi správně uzuje, že thread po fyzických jádrech díky scheduleru migruje, ale u osmivláknové zátěže z plných vytížení fyzických core usuzuje že se tak neděje (může). Plná zátež by přeci mohla být způsobena i 8mi migrujícími vlákny.

Jak někdo trefně poznamenal, z výšky 10,000 stop (vytížení v taskmanageru) se toho moc relevantně posuzovat nedá.
Lazar
AMD Phenom II X6
 
Příspěvky: 12807
Registrován: 8. 7. 2008
Poděkoval: 7 ×
Získaná poděkování: 125 ×

Re: AMD news...

Příspěvekod Jan Olšan » ned 12. bře 2017 1:33:33

https://bpaste.net/show/4f662b54f022

Výpis checkasm pro FFmpeg pro Ryzen 7 1800X.
Testuje to různé verze SIMD asembléru a vypisuje zprůměrovanou rychlost v cyklech (nebo desítkách cyklů, IIRC?).

Daj se v tom porovnat rychlosti kódu napsaného pro AVX/AVX2 (256bit SIMD) a 128bit (SSE2-SSE4).
Zdá se, že Ryzen má obvykle úplně stejnou rychlost v tom 256bitovým kodu jako při použití 128bit. instrukcí.
Pozitivní asi je, že tam není nějakej konzistentní propad, někde je to kosmeticky pomalejší než kdyby se AVX/AVX2 nepoužívalo, někde zase kosmeticky rychlejší (to je snad i častější). Pozoroval jsme, že některý funkce v tom dekodéru VP9 mají i nějaké netriviální zrychlení. Takže to vypadá, že by aspoň AVX/AVX2 v FFMpegu nemělo Ryzenu ubližovat.
Uživatelský avatar
Jan Olšan
VIA C7
 
Příspěvky: 1173
Registrován: 27. 3. 2012
Poděkoval: 3 ×
Získaná poděkování: 10 ×

Re: AMD news...

Příspěvekod Jan Olšan » ned 12. bře 2017 13:48:04

https://forums.anandtech.com/threads/ry ... t-38787469

Tohle by snad měly být nějaké slajdy z toho semináře o optimalizacích pro Ryzen, co byl na GDC 2017.

Jsou tam větší latence cache (4, 17, 40), než se doteĎ uvádělo (z neofiko zdrojů ovšem).
Uživatelský avatar
Jan Olšan
VIA C7
 
Příspěvky: 1173
Registrován: 27. 3. 2012
Poděkoval: 3 ×
Získaná poděkování: 10 ×

Re: AMD news...

Příspěvekod Lazar » pon 13. bře 2017 15:20:28

Pokud to shrneme, má Ryzen 7 v sobě 24 linek PCIe 3.0. Konkurenční Intel Core i7-7700K má k dispozici 40 PCIe 3.0 linek, pokud sečteme jeho vlastních 16 a 24 v PCH čipu Z270. Je to více, a upřímně PCIe linek není nikdy dost, čím více – tím lépe.

zdroj

Není těch +24 PCIe 3.0 linek Z270 krmeno z CPU/RAM díky DMI 3.0 (tj. rychlost 4x PCIe 3.0)?

CPUz screenshoty ukazuji napeti 0,4V a 1,52V. Jsou to vubec realne hodnoty, dá se na nich (konkrétně těch 1,5V) stavět opodstatněně odsuzující komentář? Nejsou ty hodnoty z CPU-z hausnumera (pro Ryzen se zmiňuje bez. napětí snad 1,35V)?
Naposledy upravil Lazar dne pon 13. bře 2017 16:34:27, celkově upraveno 1
Lazar
AMD Phenom II X6
 
Příspěvky: 12807
Registrován: 8. 7. 2008
Poděkoval: 7 ×
Získaná poděkování: 125 ×

Re: AMD news...

Příspěvekod ifkopifko » pon 13. bře 2017 15:36:21

Lazar píše:Není těch +24 PCIe 3.0 linek Z270 krmeno z CPU/RAM díky DMI 3.0 (tj. rychlost 4x PCIe 3.0)?
Áno, presne tak by to malo byť.
ifkopifko
Moderátor
 
Příspěvky: 2356
Registrován: 16. 10. 2008
Poděkoval: 5 ×
Získaná poděkování: 22 ×

PředchozíDalší

Zpět na Procesory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník