F.A.Q. - nejčastější dotazy [Procesory]

Intel, AMD, VIA, IBM, ...

F.A.Q. - nejčastější dotazy [Procesory]

Příspěvekod Lukáš V. » stř 28. kvě 2008 23:02:39


Cnews - Denní zpravodajství ze světa IT | Cnews Twitter | Sestava | CSFD | Steam
Můj Twitter

Necitujte celé předchozí příspěvky, neštvěte mě s userbary a barevnými podpisy.
Uživatelský avatar
Lukáš V.
Administrátor
 
Příspěvky: 3783
Registrován: 10. 10. 2007
Poděkoval: 0 ×
Získaná poděkování: 6 ×

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

zmena nasobice NB pro K10 v AM2 deskach

Příspěvekod flanker » pon 30. čer 2008 20:47:45

Jak kazdy tusite, procesory K10 jsou pri taktovani neprimo zavisle na frekvenci severniho mustku, tzv NB. U K8 tento problem vubec nen treba resit, nebot tam je frekvence NB stanovena napevno, od HTT.
Casto narazime na problem dosahnout vyssiho taktu u procesoru K10, co nemaji otevreny nasobic a jejich BIOS neobsahuje nasobic NB. To je pripad nekterych AM2+ desek a snad co vim, vsech desek socketu AM2.
Jak tedy na to a vytahnout z procesoru vic?...


Nasobic lze zmenit softwarove, zasahem do registru, pomoci programu Wpcredit

takto vypada nastaveni defaultni NB:
Obrázek

a takto nova hodnota NB:

Obrázek

nastaveni NB se maji asi takto (zde jsem pouzil vypis z fora, ktery jiz udelal OBR z pctuningu do prehledne tabulky):

Bus#0 Device#24 Function#3 Offset D4h, pátý bit
NB frekvence = 200 x (NbFid + 4).
*NBFid = číselná hodnota

Bit = Hex = Decimal = NB Frekvence
00001b = 1h = 1 = NB clock 200x (1+4) = 1000MHz
00010b = 2h = 2 = NB clock 200x (2+4) = 1200MHz
00011b = 3h = 3 = NB clock 200x (3+4) = 1400MHz
00100b = 4h = 4 = NB clock 200x (4+4) = 1600MHz
00101b = 5h = 5 = NB clock 200x (5+4) = 1800MHz - základní hodnota
00111b = 6h = 6 = NB clock 200x (6+4) = 2000MHz

Silne doporucuju mene znalym procist pro informaci tyto dva odkazy nize:
http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=167447&highlight=bar+edit&page=2
http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?p=2592120#post2592120

wpcredit ke stazeni zde:
http://www.techpowerup.com/downloads/221/mirrors.php
Je toho tolik, že se mi to ani náhodou už nevejde do podpisu :-) [url=http://forum.cnews.cz/viewtopic.php?f=45&t=5275&start=1250]info o mně[/url]
Uživatelský avatar
flanker
AMD overclocker
 
Příspěvky: 5093
Registrován: 20. 10. 2007
Bydliště: Brno
Poděkoval: 20 ×
Získaná poděkování: 40 ×

Re: F.A.Q. - nejčastější dotazy [Procesory]

Příspěvekod Aries » ned 18. led 2009 13:23:41

Kam az nataktujem X alebo Y?

Takymto otazkam sa prosim vyhybajte, uz tu padli mnohokrat, a jedina odpoved znie: netusime :)
Kazdy procesor/GPU je unikatny kusok, odvija sa to uz pocas samotnej vyroby cipu, takze vam nikto presne nepovie, k akemu cislu sa dostanete. Nieco sa sice da predpokladat, napriklad procesory rady Core 2 Duo/Quad idu vo vseobecnosti taktovat dobre, takisto sa da scasti odhadnut OC na zaklade serie vyrobku. Najlepsie vsak urobite, ak pretaktovanie sami vyskusate ;)
Starodavny clen fora, dnes uzivajuci si moderatorsky dochodok na Bahamach s pretaktovanymi modelkami.
Uživatelský avatar
Aries
VIP
 
Příspěvky: 5693
Registrován: 29. 3. 2008
Bydliště: Košice (to je toto ďaleko na východe)
Poděkoval: 0 ×
Získaná poděkování: 1 ×

Re: F.A.Q. - nejčastější dotazy [Procesory]

Příspěvekod AllowedCry » pát 10. dub 2009 12:54:55

ty mas porad naky problem jestli neumis cesky tak se do toho ne... :x
Naposledy upravil AllowedCry dne pon 20. dub 2009 11:05:20, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
AllowedCry
AMD Athlon 64 X2
 
Příspěvky: 3383
Registrován: 5. 1. 2009
Bydliště: Угерски Брод
Poděkoval: 2 ×
Získaná poděkování: 59 ×

Re: F.A.Q. - nejčastější dotazy [Procesory]

Příspěvekod Aries » pát 10. dub 2009 13:09:37

Ake stvorjadro? :roll:
A pre buducnost, nemusel si sa pytat v sekcii FAQ...
Starodavny clen fora, dnes uzivajuci si moderatorsky dochodok na Bahamach s pretaktovanymi modelkami.
Uživatelský avatar
Aries
VIP
 
Příspěvky: 5693
Registrován: 29. 3. 2008
Bydliště: Košice (to je toto ďaleko na východe)
Poděkoval: 0 ×
Získaná poděkování: 1 ×

Re: F.A.Q. - nejčastější dotazy [Procesory]

Příspěvekod Mirek Jahoda » čtv 20. srp 2009 23:42:17

Přetaktování AMD procesorů od flankera a Froxica:
http://www.extrahardware.cz/pretaktovan ... dopodrobna


(jestli tam něco chybí anebo je jinak, než autoři (hlavně flanker) zamýšleli, tak se omlouvám, ale editace toho obrovského nesourodého množství materiálu /chvílemi to bylo asi jako reverse engineering RAWu :-)/ si možná vybrala svou daň na nějakém tom opomenutí nebo už nezbytí sil na lepší grafické zpracování)
Uživatelský avatar
Mirek Jahoda
Administrátor
 
Příspěvky: 7514
Registrován: 31. 8. 2007
Bydliště: Brno
Poděkoval: 52 ×
Získaná poděkování: 52 ×

Re: F.A.Q. - nejčastější dotazy [Procesory]

Příspěvekod lump » stř 03. zář 2014 9:58:02

Mám takú laickú otázku....
Mohlo by mať vplyv na výkon podla druhu využitia pretaktovať 4-6-8 jadrový procesor napríklad 4 jadrový že by bolo možné len jedno-dva jádra taktnúť na 5-6 Ghz a zbývajúce dva-tri by bolo možné nechať na 2-3 Ghz.Podobne ako funguje Bost kde sa automaticky pretaktujú len dva jadrá a ostatné ostávajú na základnom takte.
Ide mi o vyšiu výkonovú flexibilitu CPU pri rôznom bežnom nasadení rôznych programov hier pri rovnakej spotrebe.

Príklad: Pri rovnakej možnej spotrebe a vyžiarenom teple teda aj v chladení by bolo efektívnejšie ale aj výkonnejšie..
CPU 4x4 Ghz
CPU 2x5 Ghz-2x3 Ghz
Uživatelský avatar
lump
Intel 8008
 
Příspěvky: 13
Registrován: 25. 1. 2014
Poděkoval: 0 ×
Získaná poděkování: 0 ×

Re: F.A.Q. - nejčastější dotazy [Procesory]

Příspěvekod AllowedCry » čtv 18. zář 2014 19:54:09

Ehm, jak si napsal, takto funguje turboboost, takže jaká že je ta otázka?
Uživatelský avatar
AllowedCry
AMD Athlon 64 X2
 
Příspěvky: 3383
Registrován: 5. 1. 2009
Bydliště: Угерски Брод
Poděkoval: 2 ×
Získaná poděkování: 59 ×


Zpět na Procesory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron